Una dintre variantele luate în calcul la Bruxelles pentru a acoperi golul din bugetul UE creat de Brexit ar putea fi compensarea în cadrul Politicii Agricole Comune printr-o cofinanțare a statelor membre pe Pilonul I (plățile directe pe suprafață).

„Plecarea Marii Britanii va lăsa un gol în bugetul comunitar, fiind un contributor net la bugetul UE. Există priorități noi pe care va trebui să le acoperim la nivel comunitar. Propunerile avansate până în prezent de responsabilii politici la nivelul Bruxelles-ului, și mă refer la comisarul de buget Oettinger, care și-a exprimat speranța că acest deficit va fi acoperit printr-o contribuție suplimentară a statelor membre și printr-o reducere a cheltuielilor diferitelor politici, pare o soluție de compromis, care ar putea merge”, a declarat joi Mihail Dumitru, director general-adjunct în cadrul Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene.

Dumitru a adăugat că este vorba doar de o propunere, deocamdată, care a apărut din ideea că PAC - singura politica comunitară în care pe Pilonul I există finanțare exclusivă din bugetul UE - ar putea fi considerată pe o logică de cofinanțare în bugetul UE, la fel ca în cazul altor programe.

„Pe Pilonul I există o subvenție, o plată din bugetul comunitar și atât. Nu există o contribuție națională, iar dacă va exista un deficit foarte mare, și dorim să sprijinim și să menținem nivelul de intervenție, o posibilitate de cofinanțare de către statele membre a fost propusă în aceste discuții”, a spus oficialul, prezent la o dezbatere pe comunicarea Comisiei Europene „Viitorul alimentației și agriculturii”, transmite Agerpres.

Evident, există întrebări legate de capacitatea diferitelor state membre de a cofinanța, deoarece resursele bugetare ale statelor sunt diferite. „PAC are și o componentă foarte importantă de solidaritate, ca statele mai bogate să le sprijine pe cele mai sărace să atingă același nivel de dezvoltare. Este un element important care va apărea în discuție și va fi decis până la urmă politic în procesul de codecizie. Este o propunere care nu este nici eliminată și nici făcută oficial. Este pusă pe masă și trebuie discutată cu argumente pro și contra”, a explicat Dumitru. 

PAC este împărțită în doi piloni: în primul, cel al plăților directe făcute fermierilor, toți banii provin de la bugetul UE, în timp ce proiectele din pilonul II, de dezvoltare rurală, este cofinanțat de statele membre.