Semănătorile moderne cultivă direct în miriște. Reziduurile de la recolta anterioară devin compost (fertilizator organic) pentru noua cultură de cereale.

În mod curent, fermierii seamănă o nouă cultură agricolă după ce în prealabil au pregătit terenul, eliminând reziduurile rămase din cultura anterioară. Însămânțarea se face cu fertilizatori chimici, pentru a ajuta germinarea. 

Semănatul direct în miriște este diferit

Folosing o semănătoare modernă care însămânțează direct în miriște, lucrurile stau diferit. "Semeni direct fără să faci nici unfel de prelucrare înainte, păstrezi toate reziduurile în sol, nu mai este nevoie de o fertilizare la fel ca în cazul tehnologiei normale, folosite de cei mai mulți dintre fermieri.”, spune Călin Țîrle, product manager Maschio Gaspardo România.

 În România se constată o tendință în creștere de utilizare a tehnologiilor moderne care să limiteze cât mai mult intervenția asupra solului - agricultură conservativă. În SUA tehnologia "no-till" desemnează această intervenție minimă sau cât mai aproape de minim asupra solului (o traducere aproximativă ar fi "fără arătură").

Semănătorile dotate cu tehnologie modernă pot semăna direct în miriște, iar reziduurile culturilor anterioare devin compost și protejează pământul de buruieni, fără efort sau costuri suplimentare. Semănătorile care cultivă în miriște sunt prezente de mai mulți ani în portofliul marilor firme de echipamente și modele îmbunătățite ale acestora au fost prezentate la Târgul Indagra 2017. Acest tip de tehnologie susține agricultura corporativă.

Producătorul global Maschio Gaspardo are o fabrică în România, la Chișineu-Criș, în județul Mureș, unde lucrează peste 400 de angajați. Au fost realizate în ultimii doi ani investiții de peste 10 milioane de euro și alte 14 milioane euro vor fi investite în următoarea perioadă.

Introducerea tehnologiei în lucrările câmpului ajută solul, plantele și pe fermieri. Aceștia din urmă scapă de costurile și de etapele intermediare de prelucrare a solului, au compost asigurat la semănat și în felul acesta își protejează atât afacerea, cât și pe consumatorii finali. Tehnologia se îmbunătățește permanent și este adaptată atât afacerilor mari, cât și fermelor mai mici.

 

Ce este agricultura conservativă și de ce este utilă

Agricultura conservativă include o serie de practici agricole complementare:

 

• perturbarea minimă a solului (printr-un sistem redus de lucrări ale solului sau prin semănatul direct în miriște) pentru a conserva structura, fauna și materia organică a solului;
• acoperirea permanentă a solului (culturi de acoperire, reziduuri și mulci) pentru a proteja solul și pentru a contribui la eliminarea buruienilor;
• diverse rotații și combinații ale culturii care stimulează microorganismele din sol și elimină dăunătorii plantelor, buruienile și bolile.

Agricultura conservativă urmărește intensificarea producției agricole prin optimizarea utilizării resurselor agricole și prin contribuirea la reducerea degradării răspândite a terenurilor prin gestionarea integrată a solului disponibil, a apelor și a resurselor biologice combinate cu materii prime externe. Lucrarea mecanizată este înlocuită de amestecarea biologică a solului, microorganismele din sol, rădăcinile și fauna solului preluând funcția de lucrare și de echilibrare a substanțelor nutritive din sol. Fertilitatea solului (substanțe nutritive și apă) este controlată prin gestionarea acoperii solului, rotația culturilor și controlul buruienilor. (Sursa: "Agricultura durabilă și conservarea solului / Metode și sisteme agricole nepericuloase pentru sol" - AGRILIFE Unit, Comisia Europeană)