Produsul „Telemea de Sibiu” a fost înscris în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate al Uniunii Europene, a anunțat Ministerul Agriculturii.

Asociația producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obținerea recunoașterii oficiale europene pentru a-și proteja rețeta tradițională moștenită din timpuri străvechi și a oferi consumatorilor produse naturale și sănătoase, a comunicat ministerul.

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Laptele folosit pentru fabricarea produsului „Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în zona geografică delimitată și hrănite în principal pe pășune. Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creștere și alimentație a animalelor, precum și tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă și contribuie la asigurarea caracteristicilor și calității produsului „Telemea de Sibiu”. Particularitatea acesteia este dată de gustul intens și plăcut, discret acrișor, sărat, care după degustare lasă o senzație onctuoasă, se arată în comunicarea Ministerului Agriculturii.

Telemeaua de Sibiu devine astfel al șaptelea produs din România înregistrat în sistemele de calitate ale Uniunii Europene, după Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Țara Bârsei, Scrumbia de Dunăre afumată, Cârnații de Pleșcoi și Telemeaua de Ibănești.