Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, subliniază rolul biotehnologiei în găsirea de soluții în ceea ce privește siguranța alimentară, reducerea impactului agriculturii asupra mediului înconjurător sau combaterea dăunătorilor.

Prezent marți la un eveniment organizat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, oficialul american a declarat că, prin intermediul biotehnologiei, au fost dezvoltate "instrumentele necesare pentru a combate dăunătorii și buruienile, pentru a utiliza resursele disponibile într-un mod mai eficient, pentru a crește producția și valoarea nutrițională și pentru a reduce impactul agriculturii asupra mediului înconjurător".

Thompson a precizat că aplicarea de tehnici inovatoare în agricultură poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a răspunde la aceste schimbările climatice.

Referitor la inovația în domeniul biotehnologiei în SUA, însărcinatul cu afaceri a subliniat că aceasta a contribuit în mod esențial la dezvoltarea sectorului agricol și a sporit comerțul internațional, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA.

"În Statele Unite, inovația este rezultatul colaborării dintre industrie, mediul academic și instituțiile statului. Acestea colaborează pentru a furniza soluții la probleme complexe. Odată cu sporirea nivelului de inovație, fondurile dedicate cercetării în domeniul agricol au crescut rapid în Statele Unite și în întreaga lume. Nivelul global al investițiilor sectorului privat în cercetare în domeniul agricol a crescut de la 5,6 miliarde de dolari în 1994, la 11 miliarde de dolari în 2010. Jumătate din activitățile private de cercetare și dezvoltare în agricultură se desfășoară în Statele Unite. Cea mai mare parte a banilor se investește în sectoarele îmbunătățirii recoltelor și geneticii animale, biotehnologia devenind astfel una dintre cele mai cercetate componente ale gamei de inputuri agricole", a spus oficialul american.

El a mai spus că inovația le oferă producătorilor posibilitatea de a selecta practicile și tehnologiile agricole care să le ofere cele mai multe beneficii, atât din punct economic, cât și agronomic.