Uniunea Europeană va interzice cele mai utilizate insecticide din lume, după ce o evaluare științifică a demonstrat că afectează viața albinelor.

Statele membre au sprijinit vineri propunerea de extindere a interdicției parțiale de folosire a pesticidelor de tipul neonicotinoidelor.

Cercetătorii au susținut că numărul albinelor a scăzut semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor. Sănătatea albinelor este esențială pentru activitatea agricolă din Uniunea Europeană, dat fiind că 84% dintre speciile de plante și 76% din producția alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine,

„Sănătatea albinelor rămâne un factor de importanță majoră pentru mine deoarece provoacă îngrijorări legate de biodiversitate, producția de alimente și mediu”, a spus comisarul european pentru siguranța alimentară, Vytenis Andriukaitis, notează Agerpres.

UE va interzice, de la finalul anului, folosirea în exterior a trei substanțe active: imidacloprid, dezvoltat de Bayer CropScience, clothianidin, dezvoltat de Takeda Chemical Industries, și thiamethoxam, dezvoltat de companiile Bayer și Syngenta.


„Va fi interzisă în exterior folosirea acestor pesticide, iar utilizarea neonicotinoidelor va fi permisă numai în serele permanente unde nu ajung albinele”, a explicat Comisia Europeană.

Luna trecută, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat că pesticidele sunt dăunătoare pentru albine, sprijinind astfel rezultatele unor studii contestate de industrie. Aceste analize arată că folosirea neonicotinoidelor reprezintă un risc pentru populațiile de albine sălbatice și domestice.

Există o variabilitate a concluziilor, din cauza unor factori cum ar fi speciile de albine, utilizarea intenționată a pesticidelor și ruta expunerii, a explicat Jose Tarazona, expert în pesticide la EFSA.

Potrivit acestuia, unele riscuri scăzute au fost identificate, dar riscurile generale estimate pentru cele trei tipuri de albine sunt confirmate. Studiul a analizat cele trei tipuri de neonicotinoide - clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam - a căror utilizare a fost restricționată în UE, în urma informațiilor publicate de EFSA în 2013.

În UE activează peste 620 000 de apicultori, iar sectorul apicol contribuie cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeană, pe lângă contribuția semnificativă la menținerea biodiversității.