CCR a decis marți cu unanimitate de voturi respingerea inițiativei cetățenești ”Oameni noi în politică", care propunea, printre altele, revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că inițiativa legislativă a cetățenilor intitulată "Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplinește condițiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituție, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)", se arată într-un comunicat de presă transmis de Curte.

Inițiativa, lansată de 27 de organizații civice, în colaborare cu patru partide politice, a adunat 140.000 de semnături. 

Potrivit acesteia, inițiatorii doreau: eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile generale și pentru PE; reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în alegeri; alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin; votul pe liste deschise, ca cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid; dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora pentru ca cetățenii români cu domiciliul în afara țării să se bucure de o reprezentare egală ca a românilor din țară; diaspora să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din județul în care își au domiciliul în țară.

+++

În ultima perioadă, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au cerut revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Primarii erau aleși, până la alegerile locale din 2012, în două tururi de scrutin, dar legislația a fost modificată la recomandarea președintelui de atunci, Traian Băsescu.