Consiliul UE a anunțat joi că Bratislava, Slovacia, va găzdui Agenția Europeană a Muncii. România nu a candidat pe motiv că deține Președinția Consiliului și trebuia să fie imparțială, potrivit ministrului Budăi.

Patru state s-au înscris în cursă: Bulgaria (Sofia), Cipru (Nicosia) Letonia (Riga) și Slovacia (Bratislava).

Capitala Slovaciei a primit 15 voturi din 28.

Votul a avut loc în cadrul Consiliului EPSCO (Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori) de la Luxembourg. 

După eșecul privind găzduirea Agenției Europene a Medicamentului, relocată de la Londra la Amsterdam, România nu s-a mai înscris pentru Autoritatea Europeană a Muncii, deși competiția ar fi fost mult mai puțin acerbă.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu o explicație halucinantă. 

"Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene presupune ca statul care o asigură să acționeze imparțial, în calitate de arbitru între statele membre, astfel încât acestea să ajungă la acord pe directivele și regulamentele aflate în dezbatere (...) Așadar, România nu își putea depune candidatura pentru a găzdui sediul Autorității Europene a Muncii (ELA), după ce a condus negocierile între Statele Membre ale Uniunii Europene, dar și cu Parlamentul European, pentru adoptarea Regulamentului de înființare a acestei autorități”, a scris ministrul Marius Constantin Budăi pe Facebook.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan l-a contrazis:

 "Niciun regulament european nu-i interzice României să participe la competiție. Imparțialitatea despre care vorbește ministrul Budăi înseamnă să nu te folosești de președinție ca să influențezi decizia în favoarea țării tale, nu să nu participi la competiție. Este ca și cum ai spune că o țară care găzduiește Campionatul Mondial de Fotbal nu poate participa la competiție”.

De altfel, România s-a implicat, spre exemplu, în procedura de numire a procurorului-șef european, deși unul dintre principalii candidați era chiar o româncă. Sigur, după cum puncta eurodeputatul PNL, „România, ca stat care deține președinția Consiliului UE, trebuia să conducă delegația de negociere cu Parlamentul European. Dar cum unul dintre candidați era din România, respectiv, Laura-Codruța Kovesi, s-a decis ca delegația de negociere să fie condusă de reprezentanții următoarelor trei președinții”.