Uniunea Europeană nu prea are mijloace de sancționare a guvernelor care încalcă valorile democratice. Comisarul pentru Justiție, Vera Jourova, propune retragerea fondurilor pentru țările în care nu este respectat statul de drept.

Populiștii de dreapta aflați la putere în Ungaria și Polonia au luat în ultimii ani o serie de măsuri care au fragilizat statul de drept. Acțiunile Partidului Dreptate și Justiție (PiS) împotriva presei de stat, a serviciilor secrete sau a Curții Constituționale au obligat Comisia Europeană să activeze, pentru prima dată, Mecanismul pentru protejarea statului de drept.  

Guvernul polonez nu a dat însă înapoi, iar următorul pas ar fi activarea Art. 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot. Însă așa ceva este puțin probabil să se întâmple, fiind nevoie de o decizie unanimă a statelor membre, iar Ungaria a anunțat deja că se opune.

Într-un interviu pentru Der Spiegel, comisarul pentru Justiție, Vera Jourová, evocă legarea acordării fondurilor europene de respectarea valorilor fudamentale ale UE.

"Eu am adus în discuție posibilitatea legării acordării de fonduri europene de respectarea statului de drept și a drepturilor fundamentale", a declarat Vera Jourova, precizând că o asemenea măsură nu se poate aplica în actualul exercițiu bugetar, care se încheie în 2020.

"Dar, pregătirile pentru perioada următoare încep anul acesta și trebuie să discutăm despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru a oferi în continuare bani foarte mulți, finanțare care se bazează pe solidaritate. Am lucrat aproape 20 de ani în domeniul fondurilor structurale și au existat întotdeauna condiții, dar numai în legătură cu factori economici sau detalii tehnice", a afirmat comisarul ceh, adăugând că este necesar un proces de reflecție asupra modului în care se dau bani europeni.

Oficialul european a reamintit că, după ieșirea Marii Britanii - unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul UE - , trebuie să fie evaluate mecanismele și criteriile pentru viitoarele plăți.

"Doi factori vor fi decisivi în acest sens. Unul vizează condițiile în care o țară este eligibilă pentru a beneficia de fondurile structurale. Până în prezent, condiția era ca PIB-ul pe cap de locuitor al unei țări să fie mai mic de 75% din media UE. Dar asta nu poate să rămână așa”, a avertizat comisarul pentru Justiție.

Cel de-al doilea factor se referă la suma care va fi alocată în viitor politicii de coeziune – "în cazul în care va mai exista o politică de coeziune”, a mai avertizat Jourova.