Fonduri UE 2014-2020 - uelive.ro
Sectiuni principale
EurActiv Policy Briefings
Achizitii publice
Alegeri europarlamentare 2014
InfoSociety
Jobs
Guvernare europeana
Concurenta/Finantare UE
Sanatate
Cetatean UE
Romania in
Parlamentul European
Mediu & Energie
Uniunea Europeana
pe scurt
Politici regionale
Dezvoltare Durabila
Extindere UE
Educatie & Cariera
Turism, mobilitate
EurActiv.PR
EurTop
Info_Culture
euROpeanul
Mass-Media
ActivLeader
InterActiv
EurSondaj
Club Obelix - fun download
Continut
Analize
Dosare (LinksDossiers)
Interviuri
Stiri
Sumare
Comentarii
Utile
Arhiva
Ghid Actori Europeni
Agenda Evenimente
Disable Fly-outRSS
RSS general
RSS EurActiv Policy Briefings
RSS Achizitii publice
RSS Alegeri europarlamentare 2014
RSS InfoSociety
RSS Jobs
RSS Guvernare europeana
RSS Concurenta/Finantare UE
RSS Sanatate
RSS Cetatean UE
RSS Romania in Parlamentul European
RSS Mediu & Energie
RSS Uniunea Europeana pe scurt
RSS Politici regionale
RSS Dezvoltare Durabila
RSS Extindere UE
RSS Educatie & Cariera
RSS Turism, mobilitate
RSS EurActiv.PR
RSS Info_Culture
RSS euROpeanul
RSS Mass-Media
RSS ActivLeader
RSS InterActiv
RSS EurSondaj
RSS Club Obelix - fun download
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Se incarca...
Home > Guvernare europeana > Transparenta > EurMonitor Guvernare: Inundatii dezastruoase

EurMonitor Guvernare: Inundatii dezastruoase

Publicat: 26 August 2005

Inundatiile din ultima saptamana au atins practic toata Romania, cu peste 30 de judete afectate / Stenogramele PSD ii sunt familiare lui Mitrea / D.I.Popescu respinge 'dosarul politic' / Ungureanu antreneaza sase noi ambasadori / Teroristi uzbeci in Timis? / Baronii, panditi de votul uninominal

10:00
 
Inundatiile din ultima saptamana au atins practic toata Romania, cu peste 30 de judete afectate. 31 de persoane și-au pierdut viata, iar trei sunt date disparute. Autoritatile fac fata cu greu in incercarea de a stavili apele și de a-i ajuta pe cei afectati de inundatii:
Ultima saptamana a adus un bilant negru al inundatiilor, bilant care se adauga celor anterioare, incepand cu primavara acestui an.

Numai in ultimele zile au fost afectate 651 de localitati din cel putin 30 de judete.

Printre cele mai afectate judete se numara Harghita, Mureș, Salaj și Satu Mare.

Guvernul a hotarat alocarea de ajutoare imediate in valoare de 13 miliarde de lei.

Ministrul Administratiei și Internelor Vasile Blaga a anuntat ca, din pacate, numarul celor ce și-au pierdut viata in ultimele zile este destul de mare:

"S-au inregistrat 13 decese, iar in acest moment mai sunt trei persoane disparute, o fetita de 4 ani din Cristuru Secuiesc, un barbat in varsta din satul Hoghia și un barbat din Odorheiu Secuiesc. Șansele de a-i gasi in viata sunt mici. Pe intreaga perioada 14-25 august s-au inregistrat 31 de decese".

Acestea sunt insa numai decesele pe toata luna august. Însa numarul lor de la inceputul inundatiilor se ridica la 66 de persoane, fie ca au fost luate de viituri, fie ca urmare a ranilor sau inecate in propriile case.

În Harghita, potrivit unui comunicat al prefecturii, in localitatile afectate autoritatile au intervenit cu unitati ale armatei, politiei și jandarmeriei, au distribuit alimente și apa minerala.

Cele mai multe probleme au fost create de viituri extrem de violente in noaptea de marti spre miercuri pe mai multe parauri din zona Odorhei.

În Satu Mare, mai mult de 700 de gospodarii din 16 localitati au fost grav afectate de inundatii, iar 8 poduri au fost distruse.

În cursul zilei de astazi situatia s-a ameliorat și a fost reluata circulatia pe drumul judetean 109, afectat de viituri.

Evaluare partiala a pagubelor materiale

Cifrele ar putea sa sperie, așa cum spune și ministrul Vasile Blaga. Pagubele depașesc 52 de mii de miliarde de lei, echivalentul a 1 miliard și jumatate de euro. La acestea se mai adauga și pagubele din perioada 23-25 august, dar aceasta este o estimare doar partiala, sumele urmand sa creasca la o evaluare totala.

Locuitorii unora din judetele lovite de ploile abundente din ultimele zile nici macar nu și-au revenit de pe urma precedentelor inundatii. Așa s-a intaplat, de pilda, in Dambovita, Neamt, și Teleorman.

Va mai ploua?

Din fericire, de luni va fi vreme frumoasa spune ministrul de interne Vasile Blaga. Va mai ploua, insa nu foarte mult in urmatoarele zile in nord, nord-vestul și centrul tarii. De altfel, pentru cei afectati de ultimele inundatii, guvernul a decis acordarea unui ajutor umanitar de aproape 14 miliarde de lei, constand in alimente, motorina, paturi și altele.

Sursa: BBC

======================

Stenogramele PSD ii sint familiare lui Mitrea

Miron Mitrea a confirmat veridicitatea partiala a stenogramelor PSD. Secretarul general al PSD este convins ca anumite pasaje provin din inregistrarile personale ale unora dintre colegii sai.

Miron Mitrea, unul dintre liderii PSD vizati pentru audieri la Parchet in scandalul stenogramelor, a recunoscut ieri ca anumite discutii relatate in transcrierile invocate sint adevarate.

Mitrea a declarat ca recunoaste anumite pasaje din stenograme si ca sint discutii care au avut loc in cadrul sedintelor la care a participat. "Parerea mea e ca au fost oameni care au facut ori inregistrari, ori povestiri la iesire. Si ei nu sint din afara partidului. Daca cineva vrea sa spuna ca au existat baietii astia cu microfoanele, n-are decit.

Eu cred ca au fost colegi de-ai nostri, care, dintr-un motiv sau altul, au creat aceasta poveste. Cred ca au inregistrat cu telefoanele deschise pe masa, din cind in cind, fiindca nu exista o continuitate", a spus Miron Mitrea.

Rafuieli intre lideri

Secretarul general al PSD s-a ferit sa pronunte vreun nume, insa s-a declarat convins ca cei care au produs inregistrarile le pregateau pentru viitoarele lupte din interiorul PSD. "In mod cert, unii colegi s-au jucat, incercind sa le foloseasca politic impotriva altora. In momentul in care au facut treaba asta au fa-cut-o ca sa se bata in interiorul partidului, nu are de-a face cu cei din afara.

Asa cred. Faptul ca acum este folosita de ceilalti, e mana cereasca pentru acestia", a afirmat Miron Mitrea.

Desi nu a pronuntat nici un nume, Mitrea s-a aratat convins ca cei care au facut inregistrarile "in mod cert nu mai sint in partid".

Si Nastase a admis partial

Recent, si Adrian Nastase a admis posibilitatea ca stenogramele PSD sa provina din inregistrari personale. Miron Mitrea, alaturi de ceilalti lideri PSD, urmeaza sa fie audiat la Parchet in dosarul stenogramelor. Deja Dorina Mihailescu, Dan Matei Agathon si Cozmin Gusa au trecut pentru a discuta cu procurorii care instrumenteaza dosarul.

Florin Ciornei,

Sursa: Cotidianul, citat de HotNews.ro

======================

D.I.Popescu respinge 'dosarul politic'
 
Fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu a fost audiat de Comisia de cercetare a averilor de pe langa Înalta Curte de Casatie și Justitie.
Fostul demnitar a fost chemat sa dea explicatii in legatura cu valoarea bunurilor sale in urma unei sesizari depuse de organizatia non-guvernamentala Centrul de Resurse Juridice.
La finalul audierilor Dan Ioan Popescu a declarat ca pregatește inca o serie de documente care sa raspunda curiozitatii membrilor comisiei referitoare la sursele sale de venit și la valoarea averii sale.

Fostul ministru a remarcat ca i s-au cerut dovezi referitoare la intreaga perioada in care a desfașurat activitati de natura sa ii aduca caștig și nu doar la intervalul in care a condus ministerul economiei, așa cum se solicitase in sesizarea depusa de Centrul de Resurse Juridice.

"În Romania, mai nou se acuza, iar cel acuzat trebuie sa demonstreze ca are sau nu are probleme. Asta este și anticonstitutional și nu este nici democratic".

Președinte al filialei PSD București, domnul Popescu sustine ca acest caz are o incarcatura politica.

"Tot dosarul este un dosar interesant, pentru ca nu contine decat declaratiile mele de avere care sunt pe site și cateva articole de ziar. Este un dosar politic evident. Deci eu imi rezerv dreptul ca dupa aceea sa fac alte declaratii, mult mai dure și mult clare. Eu sunt convins ca este un dosar politic și știu și persoanele care au facilitat aceasta reclamatie, dar mi se pare corect ca fiecare demnitar al tarii sa raspunda pentru ceea ce a obtinut".

Recent Dan Ioan Popescu a fost el implicat intr-un dosar trimis Parchetului General de PNA Timiș. E vorba de așa numitul caz Electrica, in care 44 de persoane sunt cercetate pentru prejudicierea cu aproape 200 de miliarde de lei vechi, a sucursalei Banat a Societatii de energie electrica, prin achizitionarea unor produse contrafacute care ar fi pus in pericol siguranta sistemului energetic national.

Replica fostului ministru PSD a fost asemanatoare cu cea de astazi: el a spus ca ar fi vorba de atacuri "regizate politic", fara sa se vrea aflarea adevarului.

'Personalitate controversata'

De partea cealalta, reprezentantii Centrului de resurse Juridice spun ca sesizarea lor are o cu totul alta explicatie, care privește mai degraba imaginea de personalitate controversata pe care Dan Ioan Popescu a reușit sa și-o contureze in presa.

Radu Nicolae este coordonatorul programului anticoruptie din cadrul Centrului de resurse Juridice.

El spune ca s-a luat decizia sesizarii Parchetului in legatura cu averea lui Dan Ioan Popescu dupa ce, in urma cercetarilor organizatiei non-guvernamentale și a mai multor articole de investigatie aparute in presa, s-a constatat ca in declaratiile și faptele fostului ministru apar unele inadvertente:

"Între 2001 și 2004, cat domnul Dan Ioan Popescu a fost ministru, a achizitionat anumite bunuri, iar din declaratiile de avere nu sunt foarte clar sursele, de unde a avut familia domnului Dan Ioan Popescu banii necesari pentru achizitia acestor bunuri. Și mai exista apoi tot felul de achizitii pe care domnul Dan Ioan Popescu le-a facut in cursul anului 2003 și 2004, de cateva sute de mii de euro, iar in declaratiile de avere pe care le-a publicat imediat dupa aceste achizitii, conturile domniei sale nu s-au subtiat semnificativ in urma acestor achizitii, cu toate ca au costat foarte mult".

Cat despre acuzatiile de partizanat politic, Radu Nicolae spune ca deputatul PSD ar trebui sa le sustina cu argumente.

Teodor Tita

Sursa: BBC

====================

Ungureanu antreneaza sase noi ambasadori

Pe 7 septembrie, comisiile de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor vor audia ambasadorii propusi de MAE sa-i inlocuiasca pe diplomatii epocii PSD.

Fostul deputat UDMR de Arad György Tokay este propus pentru postul de ambasador al Romaniei pentru Lituania si Letonia, inlocuindu-l pe Petru Ioan Cordos. Dupa plecarea lui Ireny Comaroschi la Budapesta, tinarul diplomat Gabriel Bartas a fost ales ca ambasador al Romaniei in Polonia. Un alt fost deputat, Vasile Popovici, va parasi postul de consilier-atasat de presa la Ambasada Romaniei din Franta pentru postul de ambasador in Maroc. Anterior, Vasile Popovici a mai fost si consul general al Romaniei la Marsilia.

Pe urmele lui Plesu

Printre cei sase noi ambasadori care vor fi audiati de comisiile de politica externa va fi Elena Sava-Stefoi, fost redactor al revistei "Dilema". Elena Stefoi, vizata pentru postul de ambasador in Canada, a fost adusa in diplomatie de Andrei Plesu, pe vremea cind acesta era ministru de Externe. Dupa un mandat de consul general al Romaniei la Montreal, Stefoi a ocupat diverse functii in centrala diplomatica de la Bucuresti. Ultima functie de conducere a fost cea de director general al Directiei de Afaceri Politice. Ea urmeaza sa-l inlocuiasca pe fostul ministru al Invatamintului din cabinetul Vacaroiu, Liviu Maior, caruia MAE i-a cerut revenirea in tara.

Diplomati cu experienta in publicistica

La rindul sau, Toader Paleologu, de formatie politolog, va fi audiat ca ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda. Toader Paleologu il va inlocui pe Vlad Andrei-Moga. Considerat de unii romani din Canada, unde a fost ambasador, drept "diplomat in literatura si scriitor in diplomatie", Gabriel Gafita a fost preferat acum pentru postul de ambasador al Ro-maniei in Portugalia, pe locul lasat liber de Theodor Baconsky atunci cind acesta a fost numit secretar de stat in MAE, la inceputul acestui an.

Cristian Oprea

Sursa: Cotidianul

====================

Teroristi uzbeci in Timis?

Mai multi teroriști s-ar afla printre refugiatii uzbeci cazati intr-un centru special al MAI din judetul Timiș, potrivit procurorului general al Uzbekistanului. Procurorul, citat de pagina electronica a agentiei RIA Novosti, sustine ca unii dintre cei 439 de refugiati transferati in Romania din Kargazstan au fost implicati in revolta sangeroasa de la 13 mai a.c., din Andijan, soldata cu 176 de morti. Ei sunt suspectati de terorism și sunt banuiti ca au atacat sedii ale politiei și serviciilor de securitate, o unitate militara și o inchisoare. Politia uzbeca precizeaza ca, deși au fost recuperate mai multe arme și cartușe, inca lipsesc 26 de automate, 50 de pistoale, trei mitraliere, 106 grenade și mii de cartușe. "Nu exista nici o garantie ca acești «refugiati pașnici», care sunt aparati cu atata ardoare de unele tari vest-europene și de organizatiile internationale, nu vor comite noi atacuri teroriste nu numai in Asia Centrala, dar și in alte zone ale lumii, acum, cand au la dispozitie un asemenea arsenal, suficient pentru organizarea catorva «proteste pașnice», precum cel din Andijan", a mai spus procurorul general uzbec.
 
Surse din conducerea MAI au declarat ca nu este nici un pericol in legatura cu prezenta refugiatilor uzbeci pe teritoriul Romaniei. Aceștia sunt atent supravegheati și nu exista informatii privind organizarea de actiuni periculoase de catre vreunii dintre ei. Se pare ca printre ei s-ar afla mai multi foști militari și ziariști din randul opozitiei uzbece și chiar fiica unui important lider al opozitiei.

Sursa: Gandul

====================

Baronii, pinditi de votul uninominal

Dupa ce s-au fript la Curtea Constitutionala, liberalii se gindesc sa nu mai treaca pachetul de legi privind reforma in administratie prin asumarea raspunderii, ci prin dezbatere in Parlament.

Dan Motreanu, secretarul general al PNL, a prezentat ieri la Scoala de vara de la Mamaia citeva dintre propunerile care vor completa pachetul de legi privind reforma in administratia publica locala. Desi initial, la nivelul guvernului, s-a propus ca pachetul sa treaca prin asumarea raspunderii, mai nou a aparut si ideea sa nu se evite dezbaterea in Parlament. Dan Motreanu este deocamdata primul care s-a pronuntat pentru varianta dezbaterii parlamentare.

Lege in doi timpi

Cea mai importanta dintre propuneri este cea referitoare la presedintii de consilii judetene. Din 2008, acestia ar trebui sa fie alesi prin vot uninominal direct, si nu pe lista, precum ceilalti membri ai consiliului. Drept urmare, la fel ca si in cazul primarilor, vor putea fi inlocuiti numai prin contestarea in justitie a deciziilor acestora. Dan Motreanu considera ca presedintii de consiliu alesi prin vot direct vor avea mai multa putere decit acum, cind sint alesi in urma negocierilor pe plan local intre partide. "Nu se vor mai comite acele acte de mizerie politica la nivelul consiliilor judetene". Motreanu a anuntat ca deja s-a convenit asupra acestei variante cu PD, urmind sa se discute si cu partenerii din PC si UDMR. Liberalii si democratii nu renunta insa la actualul plan de a schimba conditiile de revocare a presedintilor de consilii judetene. Propunerea lor de a fi schimbati cu majoritate simpla, daca va fi aprobata in Parlament, va fi insa valabila doar pina in 2008.

Viceprimarul, ales in tandem cu primarul

O alta idee cuprinsa in pachetul de legi privind reforma in administratie este aceea ca viceprimarii sa fie alesi prin vot direct, in tandem cu primarii, si nu ca acum, din rindul consilierilor. O alta varianta prezentata de Motreanu ar fi aceea ca primarul insusi sa isi aleaga adjunctul, pentru ca el sa fie secundat de o persoana pe care o agreeaza si nu de cineva impus de majoritatea din consiliu. Totodata, pentru o mai buna motivare a consilierilor, noua lege va prevedea ca acestia vor fi inlocuiti daca nu se vor prezenta la sedinte. Prin pachetul legislativ se va modifica si legea prefectului, desfiintindu-se functia de secretar general al prefecturii. Motreanu a mai declarat ca in prezent se lucreaza inca la formularea acestor prevederi.

Laura Ciobanu

Sursa: Cotidianul

Articole legate de acelasi subiect
Klaus Iohannis: Domnul Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea in spatiul Schengen | 15 Ianuarie 2015
Anul 2014 la Casa Alba, suprins in fotografii | 4 Ianuarie 2015
VIDEO&TEXT Juncker: 23 de noi initiative legislative in 2015/ Vicepresedintele CE, Frans Timmermans: Multe initiative - modificate sau retrase dupa consultarea Parlamentului | 16 Decembrie 2014
EurActor
Membrii EurActor
Parteneri de continut