Executivul s-a reunit joi seara, după ora 20:00, într-o ședință în care urmează să adopte o Hotărâre de Guvern privind noile măsuri de relaxare care se vor aplica începând cu 1 iunie.

Potrivit premierului Ludovic Orban, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis permiterea organizării și desfășurării competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu păstrarea măsurilor de igienă sanitară stabilite prin Ordinul comun al Ministerului Sportului și a Ministerului Sănătății.

De asemenea, de la 1 iunie va fi permisă organizarea în bazine în aer liber sau închise a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști, fără spectatori și cu respectarea măsurilor sanitare.

O altă prevedere le permite sportivilor să se pregătească pentru competiții în spații închise, dar cu asigurarea unei distanțe de cel puțin 7 metri între persoane.

Un alt articol din Hotărârea de Guvern spune că de pe 1 iunie se vor putea organiza spectacole, concerte și alte evenimente culturale în aer liber, cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune, cu o distanță între aceștia de cel puțin 2 metri și cu obligativitatea purtării măștii.

Tot de pe 1 iunie, se ridică restricțiile privind deplasarea în afara localității, se reia transportul ferovial internațional, transportul rutier internațional de persoane de către toți operatorii, dar cu respectarea măsurilor de igienă.

Totodată, pe 1 iunie se deschid terasele în aer liber. Potrivit HG, la o masă vor putea sta cel mult 4 persoane, iar mesele vor fi așezate la o distanță de 2 metri una față de cealaltă.

Premierul nu a precizat dacă masca de protecție va fi sau nu obligatorie la terase.

Pe 1 iunie se redeschid și plajele, iar oamenii vor avea acces pe șezlonguri la o distanță de cel puțin 2 metri și cu respectarea acelorași normle de protecție sanitară.

Se va permite de pe 1 iunie organizarea de spectacole drive-in.

Hotărârea CNSU poate fi consultată aici.

+++

Legat de măsura izolării pentru persoanele care se întorc din străinătate, premierul Ludovic Orban a declarat joi după-amiază că aceasta rămâne în vigoare până la 15 iunie, excepție făcând doar cei care se întorc din țări în care nu există un nivel ridicat de infectare cu COVID-19.

"Până la data de 15 iunie, toți cei care se întorc din țări care sunt, conform evaluărilor INSP, cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, trebuie să intre în izolare 14 zile. (...) Sigur că, dacă ei pleacă în țări în care nu există nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare la întoarcere, atunci nu trebuie să se izoleze", a spus Ludovic Orban.

Iohannis anunță noi măsuri de relaxare de la 1 iunie

Mai mult pe EurActiv »