Miniștrii de finanțe din Zona Euro au ajuns joi noaptea la un acord privind un plan de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro. Banii vor fi alocați pentru sprijinirea companiilor și asigurarea locurilor de muncă.

Miniștrii de finanțe din Zona Euro au ajuns la un acord privind măsurile de contracarare a  consecințelor economice provocate de noul coronavirus. Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a scris pe Twitter că pachetul de salvare este în valoare de 500 de miliarde de euro. Ulterior va exista și un fond pentru reconstrucția economiilor europene, relatează Spiegel Online.

Potrivit agenției dpa, pachetul redresare va fi format din trei elemente: 

  • o linie de credit de urgență de până la 240 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), de care ar putea beneficia în special țările afectate cel mai mult de pandemia de COVID-19.
  • un fond de garantare pentru împrumuturi făcute de companii de la Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de până la 200 de miliarde de euro.
  • programul SURE propus de Comisia Europeană pentru menținerea locurilor de muncă, în valoare de 100 de miliarde de euro. 

Linia de credit de urgență va fi disponibilă până criza COVID-19 se va încheia, potrivit unui draft al înțelegerii consultat de Reuters. Ea va fi disponibilă în decurs de 2 săptămâni.

Ulterior, statele din Zona Euro ar trebui să rămână fidele întăririi indicatorilor economici și financiari, ceea ce înseamnă că accesarea liniei speciale de creditare va implica respectarea unor criterii macroeconomice.

Nu vor exista ”obligațiuni corona”, așa cum și-au dorit Italia și Spania, care s-au lovit de opoziția fermă a Germaniei și Olandei.