Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), susține că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză, dar nu e clar care e cauza acestei reacții. Urmează un anunț oficial.

UPDATE

EMA a anunțat marți că în 7 sau 8 aprilie va fi prezentat rezultatul evaluării sale cu privire la eventuala legătură între vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și cazurile rare de coagulare a sângelui la pacienți imunizați cu acest ser, după ce au fost semnalate asemenea cazuri în mai multe țări, transmit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Comitetul de securitate al EMA va organiza o conferință de presă săptămâna aceasta pentru a informa publicul în legătură cu analiza cazurilor rare de coagulare a sângelui la persoanele care au fost vaccinate cu AstraZeneca împotriva COVID-19, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a agenției europene.

+++

După părerea mea, putem spune acum clar că există o legătură cu vaccinul. Dar încă nu știm ce provoacă această reacție", a declarat Marco Cavaleri pentru cotidianul italian Il Messaggero.

El a sugerat că Agenția Europeană a Medicamentului va confirma această concluzie în următoarele ore.

"Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, pentru a defini în detaliu acest sindrom", a spus Cavaleri, adăugând că există mai multe cazuri ”decât ne-am fi așteptat” de tromboză cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca în rândul tinerilor.

Suspiciuni privind cazurile de tromboză atipică au apărut de câteva săptămâni, fapt ce a determinat unele state europene să oprească vaccinarea cu AstraZeneca sau să o restrângă la anumite categorii de vârstă. 

Inițial, EMA a recomandat continuarea vaccinării cu acest vaccin, dar a precizat că va verifica cu atenție cazurile, deoarece nu poate fi exclusă o legătură.

Luna trecută, medici specializați în transfuzii de sânge de la clinica universitară Greifswald (UMG) fin Germania au demonstrat că există o legătură între trombozele venelor cerebrale și vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, potrivit postului public NDR, preluat de Deutsche Welle. 

În colaborare cu Institutul Paul Ehrlich și cu experți din Austria, cercetătorii de la UMG au analizat probe de sânge de la șase persoane afectate de aceste rare tromboze ale sinusurilor venoase, în urma vaccinării cu produsul AstraZeneca.

Rezultatul: se pare că acest vaccin declanșează în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului. Acest răspuns al sistemului imunitar ar activa trombocitele - un demers foarte normal, care are loc de regulă atunci când suntem răniți, de exemplu, iar sângele este astfel coagulat pentru a determina închiderea rănii. 

Potrivit șefului UMG, Andreas Greinacher, acest mecanism ar duce la anumite persoane vaccinate la tromboze în creier, care ar împiedica curgerea sângelui.