Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat luni că ar putea fi impus un al doilea lockdown, dacă va continua creșterea cazurilor de COVID-19. Angela Merkel apreciază că ne așteaptă luni foarte grele.

Austria a raportat luni 2.456 de noi infectări în decurs de 24 de ore, față de 1.121 în urmă șapte zile. În total, 23.239 de persoane au contractat Sars-CoV-2, dintre care 8.575 în decurs de o săptămână. Numărul celor decedați e de 992, după ce luni dimineață au fost anunțate 13 decese.

1.330 de persoane infectate sunt internate în spital, dintre care 188 la Terapie intensivă, cu 14 mai mult față de duminică, relatează Die Presse. Săptămâna trecută, numărul persoanelor internate se ridica la 799 (145 la ATI). 

De duminică se aplică noi restricții în încercarea de a limita extinderea Sars-CoV-2. Astfel, la reuniunile private din interior pot participa maximum șase persoane, iar la cele organizate în exterior - 12. De asemenea, a crescut numărul zonelor publice unde masca este obligatorie.

"Avem o creștere exponențială. Dacă vor crește în continuare cazurilor noi de COVID-19, Guvernul va lua noi măsuri restrictive. Cu cât va fi mai mare numărul persoanelor infectate, cu atât vor fi mai restrictive măsurie”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz, adăugând că o asemenea decizie e necesară pentru a preveni o suprasolicitate a secțiilor ATI.

”Ultima soluție e un al doilea lockdown”, a avertizat Kurz, într-o conferință de presă. "Nicio țară din lume nu ar permite ca sistemul său de Terapie intensivă să fie depășit", a adăugat el. Un email apărut duminică în presă 

Elisabeth Puchhammer-Stöckl, virusolog care face parte din echipa de experți ce lucrează împreună cu Guvernul austriac pentru gestionarea pandemiei, a avertizat în legătură cu o răspândire necontrolată a Sars-CoV-2. 

Cum astăzi e Ziua Națională a Austriei, Sebastian Kurz le-a cerut austriecilor să înțeleagă că trebuie să sărbătorească altfel.

”Este o sărbătoare diferită, o sărbătoare cu restricții”, a spus Kurz, făcând apel la populație să continue să respecte măsurile: ”Indiferent dacă credeți în COVID-19 și îl considerați periculos, sau credeți că e inofensiv, toată lumea va trebui să-și aducă contribuția” la respectarea regulilor. 

Merkel spune că vin luni foarte grele

"Ne așteaptă luni foarte, foarte grele", a precizat cancelarul german Angela Merkel, într-o conferință online cu lideri parlamentari ai CDU, potrivit cotidianului Bild.

Ea a pledat pentru aplicarea unor restricții până în februarie, dar nu s-a referit la un nou lockdown, scrie publicația citată.  

Numărul de infectări în creștere a determinat-o pe Merkel să mute miercuri videoconferința cu premierii de land programată inițială vineri.

Situația pandemică a dus și la amânarea Congresului CDU, care ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii decembrie.