Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu pentru elaborarea certificatelor COVID-19 care să faciliteze călătoriile în interiorul Uniunii.

Eurodeputații și președinția portugheză a Consiliului au negociat intens propunerea de Regulament privind un cadru pentru emiterea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19.

Textul legislativ va fi supus votului Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European pe 26 mai și, dacă va trece de votul din comisie, va fi dezbătut ăn prima sesiune plenară din iunie.

Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021. 

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

Eurodeputații au cerut inițial ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit menționează necesitatea unor teste „abordabile și accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziția de teste, folosind pentru finanțare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgență de la nivel european” și, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.

Un alt punct divergent a fost cererea eurodeputaților să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuși carantinei sau unor teste suplimentare în țara de destinație. Dar statele membre, în această chestiune care ține înainte de toate de competența lor, au dorit neapărat să-și rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situații excepționale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Textul de compromis prevede că statele membre „se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepția cazului în care acestea vor fi „necesare și proporționale pentru sănătatea publică”.