Aproape 10 milioane de persoane vor fi testate pentru a vedea dacă sunt sau nu infectate cu Sars-CoV-2, după ce în estul Chinei au apărut noi cazuri de îmbolnăvire.

Toți locuitorii metropolei Qingdao urmează să fie testați pentru virusul Sars-CoV-2 în termen de cinci zile, a anunțat comitetul sanitar al orașului portuar din provincia Shandong, estul Chinei, după ce șase cazuri noi au fost confirmate duminică. Ultima testare în masă a avut loc în iunie în Beijing, după ce a fost depistat un focar local într-o piață alimentară.

Potrivit autorităților, infectările din Qingdao provin de la un spital din orașul cu nouă milioane de locuitori, relatează Deutsche Welle. 140.000 de angajați din sectorul medical și pacienți nou-internați au fost deja testați.

China caracterizează lupta sa împotriva Sars-CoV-2 drept o poveste de succes, lăudându-se că a controlat pandemia pentru a nu se extinde în toată țară, după ce a apărut la sfârșitul anului trecut în orașul Wuhan.

În decurs de câteva luni, virusul s-a răspândit în întreaga lume. Peste 37 de milioane de persoane au fost infectate și peste un milion de oameni au decedat.

India a depășit șapte milioane, iar experții avertizează că numărul ar putea fi mult mai mare, întrucât în această țară se testează foarte puțin în comparație cu alte state.

Și Israel se confruntă cu un număr mare de infectări, în special în orașele și cartierele ultraortodoxe, unde mulți oameni nu respectă restricțiile și protestează față de măsurile decise de autorități.

Pe 18 septembrie a fost instituit un al doilea lockdown. Cu toate acestea, numărul de infectări a continuat să crească. Au fost interzise evenimentele cu participare numeroasă și rugăciunile comune în spații închise. În unele zone nu au fost respectate restricțiile, mai ales cu ocazia unor sărbători foarte importante, iar polițiștii au fost acuzați că au închis ochii.

Circa 40% din infectările din ultima săptămână au avut loc în comunitatea ultraortodoxă.

Începând de marți, alte două orașe franceze, Toulouse și Montpellier, vor închide barurile și vor ridica alerta pentru COVID-19 la maximum, așa cum au făcut deja Paris, Marseille, Lyon, Lille, Saint-Etienne și Grenoble.

Franța a înregistrat sâmbătă un record: aproape 27.000 de cazuri noi în decurs de 24 de ore. Premierul Jean Castex le-a cerut luni francezilor să limiteze numărul persoanelor invitate acasă, relatează Euronews.

"Nu pot reglementa spațiile private, potrivit Constituției, dar există cineva care o poate face: proprietarul", a declarat Castex într-un interviu acordat FranceInfo.

El a precizat că Franța se confruntă cu un al doilea val și a subliniat că oamenii trebuie să fie mult mai atenți. Premierul francez nu a exclus impunerea de noi măsuri de tip carantină în unele regiuni.

Presa franceză scrie că președintele Emmanuel Macron s-ar putea adresa națiuni săptămâna aceasta.

Șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel a cerut landurilor germane să aplice restricții în privința petrecerilor și a călătoriilor. Helge Braun a declarat postului public de televiziune  ARD că în Germania e al doilea val al epidemiei și depinde de cetățeni și de politicieni modul de gestionare.

Angela Merkel și primarii a 11 orașe mari au căzut de acord privind măsuri stricte în cazul în care rata infectărilor va depăși 50 de cazuri la 100.000 de locuitori pe o perioadă de șapte zile. De joia trecută, zilnic de înregistrează peste 4.000 de cazuri noi, cea mai mare cifră după vârful din aprilie.