Guvernul a aprobat joi prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu de 13 aprilie. HG prevede anumite relaxări în privința circulației în noaptea de Înviere.

UPDATE

Într-una din anexele la Hotărârea de Guvern se prevede ridicarea carantinei de noapte în perioada 1 mai - 2 mai, în intervalul orar 20:00 - 5:00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paștelui ortodox.

De asemenea, musulmanii se pot deplasa în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 8 mai - 9 mai, în intervalul orar 20:00 - 5:00, pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

În zilele de 23 și 30 aprilie, în toate localitățile, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, își pot organiza și desfășura activitatea în intervalul orar 5:00 - 20:00.

Deși a avut avizul Consiliului Economic și Social, Guvernul nu a mai adoptat proiectul de lege privind închiderea localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID, după ce miercuri premierul Florin Cîțu a criticat CES tocmai din cauza lipsei acestui aviz.

+++

Premierul Florin Cîțu anunță că circulația pe timpul nopții de Paștele ortodox va fi permisă pănă la ora 05:00.

Propunerile pe care Cîțu a anunța pe contul său de Facebook că le transmite joi CNSU:

- pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00; 

- magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;

- stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte).

Reamintim că persoanele care în noaptea de 3 spre 4 aprilie au participat la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui catolic au putut ieși din case în intevalul orar 20:00 și 02:00.