Din cele peste 15 milioane de doze de vaccin anti-COVID cumpărate de România, au fost administrate ceva mai mult de 9 milioane. Ce se întâmplă cu dozele care urmează să expire?

În urmă cu ceva mai mult de o lună, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, avertiza că zeci de mii de doze de vaccin urmau să expire la sfârșitul lunii iunie.

Între timp, România a accelerat ritmul donațiilor, ba chiar a și vândut dintre dozele achiziționate, pe măsură ce campania de vaccinare a bătut pasul pe loc, pe plan intern.

Ce se întâmplă însă cu cele care și-au depășit termenul de valabilitate? EURACTIV a adresat această întrebare Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), care a transmis că acestea nu au fost distruse, ci au fost carantinate în așteptarea unei decizii privind o posibilă extindere a termenului de valabilitate. 

„Președintele CNCAV a dispus carantinarea dozelor de vaccin aflate la termenul de expirare. Acestea nu vor intra în procedura de distrugere și vor fi păstrate până la primirea noilor date de stabilitate din partea producătorului (dincolo de 6 luni) și primirea noilor recomandări ale Agenției Europene a Medicamentului”, a precizat CNCAV.

Este vorba de carantinarea a 41.450 de doze de vaccin Astra Zeneca, din lotul cu termen de expirare la 30 Iunie 2021, potrivit sursei citate.

Potrivit datelor ECDC - Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, România a primit aproximativ 15,6 milioane de doze de vaccin, din toate cele patru produse aprobate la nivelul Uniunii Europene. Până acum, în România au fost administrate circa 9,3 milioane de doze de vaccin, fiind vaccinate mai puțin de 5 milioane de persoane.

În paralel, România a donat unor state din vecinătate sute de mii de doze de vaccin: peste 50.000 au ajuns în Serbia, peste 100.000 în Ucraina, iar în Republica Moldova guvernul României a trimis peste 500.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 (dintre care 405.600 doze de vaccin AstraZeneca și 100.620 doze de Pfizer BioNTech). Dar donații vor fi făcute și mai departe, în Georgia sau chiar Vietnam.

Ba mai mult, guvernul chiar a și vândut din vaccinurile achiziționat prin intermediul UE. După cum spune premierul Florin Cîțu nu era vorba chiar de produse care urmau să expire, dar un milion de doze Pfizer iau calea Danemarcei, vândute la prețul de achiziție. Chiar dacă nu obținem vreun profit, e mai bine decât ca acestea să expire prin depozite.