Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat luni o hotărâre privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României.

Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile începând cu data de 9 noiembrie.

Hotârârea adoptată în ședința de astăzi a CNSU propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

De asemenea, se propune menținerea posibilității izolării și carantinării în condițiile art. 7, 8, 11 și 12 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată cu modificările și completările ulterioare.

CNSU propune menținerea testării săptămânale, ”prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire și asistență, a personalului de specialitate și auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile”.

Este menținută și carantina de noapte, precum și interdicția privind organizarea evenimentelor private, inclusiv nunți și botezuri.

Accesul în magazinele neesențiale sau centrele comerciale va fi în continuare permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.