Comisia Europeană dorește ca până în vară rata vaccinării anti-COVID-19 în Uniunea Europeană să ajungă la aproximativ 70% dintre adulți, o propunere în acest scop urmând să fie prezentată marți.

Obiectivul de etapă al Executivului comunitar este ca până în martie să fie vaccinați împotriva noului coronavirus 80% din personalul medical și dintre persoanele cu vârste peste 80 de ani, informează dpa, preluată de Agerpres.

Aceste ținte sunt incluse în documentul de lucru ce va fi dezbătut la summitul UE în regim de videoconferință prevăzută pentru 21 ianuarie, care se va concentra pe vaccinarea anti-COVID-19 în contextul în care cele 27 de state membre încearcă să-și coordoneze eforturile de combatere a pandemiei.

De asemenea, liderii statelor membre vor analiza posibilitatea existenței unui ''pașaport de vaccinare'' și a altor privilegii asociate, în Uniunea Europeană, pentru persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19.

Potrivit surselor dpa, Comisia Europeană este favorabilă emiterii unui document care să fie pe cât posibil precis și recunoscut în toate state statele UE.

Gestionarea pandemiei de Covid-19 a fost discutată și luni, la reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, desfășurată în format videoconferință.

Secretarul de stat în MAE Iulia Matei a reiterat susținerea pentru menținerea unei abordări coordonate, în special din perspectiva campaniilor de vaccinare în derulare și a măsurilor de limitare a răspândirii virusului și a subliniat importanța unei campanii de comunicare coordonate la nivelul UE pe tema vaccinării.

”Cu referire la posibila introducere a unui certificat de vaccinare, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat necesitatea unei analize atente, inclusiv din perspectiva prevenirii unor eventuale abordări discriminatorii și restrictive cu privire la libera circulație în cadrul UE”, precizează Ministerul de externe.

De asemenea, secretarul de stat Iulia Matei a susținut menținerea funcționalității pieței interne și a liberei circulații a persoanelor și mărfurilor, cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene privind ”culoarele verzi”.