La nivel mondial sunt raportate peste 735.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), iar peste 35.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 (boala provocată de acest agent patogen. Cele mai multe cazuri sunt în SUA și Italia.

Italia: Numărul deceselor provocate de COVID-19 în ultimele 24 de ore a fost de 812, mai multe decât cele 756 raportate duminică. 

Luni au fost raportate 4.050 de noi cazuri, cele mai puține înregistrate într-o zi din 17 martie. Numărul total de cazuri de infectare cu noul coronavirus se ridică la 101.739, fiind a doua țară, după SUA, care depășește 100.000 de cazuri.

Spania: Autoritățile spaniole au anunțat luni că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 812 decese din cauza coronavirusului, în ușoară scădere față de bilanțul record de 838 de victime raportat duminică.

Virusul a ucis până acum 7.340 de oameni în Spania, țară care a ajuns la 85.195 de cazuri, depășind cifrele raportate de China și ajungând pe locul trei în lume din acest punct de vedere.

Duminică autoritățile anunțaseră un total de 78.794 de cazuri.

Un număr de 12.298 de angajați ai sistemului național de sănătate din Spania au fost testați pozitiv cu noul coronavirus, a anunțat luni Maria Jose Sierra, directorul adjunct al serviciului de urgențe medicale, într-o conferință de presă, relatează Agerpres..

Această cifră reprezintă circa 14% din numărul total de cazuri confirmate - 85.195 - în Spania, un procent similar cu cel înregistrat săptămâna trecută.

Fernando Simon, șeful centrului pentru urgențe, principalul comunicator al măsurilor luate și al bilanțurilor zilnice, a fost testat pozitiv cu coronavirus.

Marea Britanie: După ce premierul Boris Johnson a fost depistat cu noul coronavirus și unul dintre cei mai influenți consilieri ai săi, Dominic Cummings, a dezvoltat simptome de infectare, potrivit Daily Mail.

„Dominic Cummings a dezvoltat simptome de coronavirus la sfârșitul săptămânii trecute și se află acum în autoizolare", a informat Jason Groves, editor al publicației britanice, adăugând că potrivit mai multor surse, Cummings a rămas "în contact".

Boris Johnson a devenit primul lider al unei mari puteri mondiale care a fost testat pozitiv la noul tip de coronavirus. Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, a fost la rândul său testat pozitiv, iar consilierul pe probleme medicale al guvernului, Chris Whitty, este în autoizolare.

Inițial, Regatul Unit al Marii Britanii a avut o abordare mult mai laxă în ceea ce privește măsurile pentru încetinirea pandemiei comparativ cu alte țări europene, precum Italia, dar Boris Johnson a impus măsuri mai aspre după ce proiecții au arătat că un sfert de milion de oameni ar putea muri de COVID-19.

Ungaria: Miliardarul american de origine ungară George Soros, în vârstă de 89 de ani, a declarat luni că organizația sa Open Society Foundations va contribui cu un milion de euro la lupta autorităților de la Budapesta împotriva pandemiei de coronavirus.

"Pandemia de COVID-19 nu are granițe, nu între țări, comunități, religii sau oameni", a declarat Soros într-un comunicat. "Oricine se poate infecta, însă unii dintre noi suntem mai vulnerabili decât alții", a mai spus el.

"M-am născut la Budapesta, în timpul Marii crize economice, la doar un deceniu după ce Gripa spaniolă a făcut mii de morți la Budapesta", a spus el. "Am fost martorul celui de-al Doilea Război Mondial, stăpânirii Partidului Crucilor cu Săgeți și asedierii orașului. Îmi amintesc cum este să trăiești în circumstanțe extreme", a afirmat George Soros.

Belgia: Noul coronavirus a provocat moartea a peste 500 de persoane, au informat luni autoritățile sanitare, care au identificat circa 12.000 de cazuri confirmate în Belgia de la începutul pandemiei.

Luni, numărul deceselor provocate de COVID-19 în Belgia a ajuns la 513, după anunțarea a 160 de morți în weekend, în timp ce numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 11.899 în această țară cu 11,4 milioane de locuitori, a fost specificat în cadrul unei conferințe de presă.

Pe de altă parte, creșterea numărului de spitalizări (4.524 în total) și de internări la terapie intensivă (927) legate de această boală a cunoscut o ușoară încetinire în ultimele 24 de ore, au menționat purtătorii de cuvânt ai autorităților responsabile pentru gestionarea răspunsului la pandemie.

În Belgia, autoritățile au impus restricții privind adunările publice și circulația populației începând din 14 și, respectiv, 18 martie, pentru a stopa răspândirea coronavirusului.