Consiliul Europei a transmis României și altor trei state din fostul bloc comunist care au cerut derogarea că nu este necesară suspendarea aplicării Convenției Drepturilor Omului pe perioada stării de urgență, scrie Adevărul.

„Măsurile de urgență luate în cazul epidemiei de COVID-19 nu necesită activarea derogării de la CEDO”, este răspunsul Consiliului Europei, care subliniază că această convenție conține deja normele care acoperă situațiile în care pentru motive de sănătate publică se poate interzice adunarea oamenilor, transmite Agence Europe, potrivit Adevărul.

Miercuri, la două zile după ce președintele României a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul țării, pentru 30 de zile, din cauza pandemiei de coronavirus, reprezentanta permanentă a României la Consiliul Europei a informat instituția europeană de faptul că se impune astfel aplicarea art. 15, privind derogarea de la Convenție. Astfel, art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede că „în caz de război sau de alt pericol public care amenință existența unei națiuni”, un stat membru „poate lua măsuri derogatorii de la obligațiile prevăzute în Convenție, în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu contravină altor obligații care decurg din dreptul internațional”. Alin. 2 al acestui articol impune o serie de limite acestei derogări, art.2 (dreptul la viață), art.3 (interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane și degradante), art.4 parag.1 (interzicerea sclaviei) și a art.7 (interzicerea pedepsirii fără bază legală). De altfel, acestea nu pot fi suspendate în nicio împrejurare.

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a criticat decizia autorităților române și, mai ales, faptul că aceasta nici măcar nu a fost comunicată publicului.

„În data de 17 martie, fără a aduce la cunoștința cetățenilor, România înștiințează Secretariatului General al Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire activarea art.151 din Convenție. Acest lucru nu a fost adus la cunoștința publicului de către Guvernul României, așa cum era normal, ci a fost semnalat de agenția France Presse... Prin urmare, deși ieri au fost multiple ieșiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a găsit de cuviință să ne informeze cu faptul că în România nu mai este aplicabilă Convenția, că drepturile prevăzute de aceasta nu ne mai sunt garantate, cu alte cuvinte ele sunt suspendate temporar”, se arată într-un comunicat al CRJ.

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că evaluează permanent, împreună cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii, evoluția răspândirii infecției. „Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate. Ca om care iubește democrația, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhnește profund”, a spus șeful statului, care a justificat, totuși adoptarea acestor măsuri.

„Generațiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privațiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile și libertățile decenii la rând înțeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie ușoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor și a familiilor acestora”, a susținut președintele.

În schimb, CRJ punctează că alte state mai afectate de epidemie nu au notificat suspendarea aplicării Convenției.

„Alături de România, au notificat Secretariatul General al Curții, Republica Moldova, Armenia și Letonia. Nu au făcut-o, cel puțin până la acest moment, Germania, Spania, Italia, Olanda, Marea Britanie, probabil pentru că, fiind țări cu profundă tradiție democratică, au înțeles că drepturile fundamentale, cu atât mai mult în vremuri de criză, trebuie protejate.

De altfel, dincolo de problema în sine, gravitatea constă în faptul vă NIMENI nu a adus la cunoștința cetățenilor acest lucru, respectiv NIMENI nu a explicat de ce a făcut România acest demers și care sunt efectele pentru cetățeni”, a subliniat Centrul pentru Resurse Juridice.