Pandemia de COVID-19 s-a extins în peste 200 de țări și teritorii, la nivel mondial fiind raportate mai mult de 1.300.000 de cazuri, în timp ce numărul deceselor a depășit 72.500, potrivit datelor centralizate pe www.worldometers.info/coronavirus

UPDATE: 

Cele mai multe cazuri se înregistrează în SUA - aproximativ 350.000, în timp ce numărul deceselor provocate de COVID-19 în Statele Unite a depășit 10.327.

În Italia, statul cu cele mai multe morți provocate de COVID-19, au fost înregistrate 636 de noi decese în ultimele 24 de ore, în creștere față de 525 raportate în urmă cu o zi. În total, au murit din cauza noului coronavirus peste 16.500 de persoane. Totuși, numărul de noi cazuri continuă pe o pantă descendentă, de la 4.316 anunțate duminică, la 3.599 luni.

Și în Spania, numărul de noi cazuri și al deceselor a crescut mult mai puțin decât în zilele anterioare. Spania a raportat luni 528 de decese - față de 674 înregistrate în ziua precedentă -, ducând totalul la 13.169. Numărul de noi contagieri anunțat luni a fost de 3.386, considerabil mai redus decât 6.023 în ziua precedentă. În total, Spania a înregistrat peste 135.000 de infectări cu noul coronavirus.

Franța: Ministrul sănătății, Olivier Veran, a anunțat luni seara că 833 persoane au murit în ultimele 24 de ore. Peste 7.000 de persoane sunt spitalizate la Terapie intensivă.

Marea Britanie: Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a crescut cu 439, ajungând la un total de 5.373, dintr-un total de 51.608 de infectări cu noul coronavirus.

Guvernul german a anunțat luni că impune noi restricții la intrarea pe teritorul său, inclusiv o perioadă de carantină de două săptămâni pentru cetățenii germani care revin în țară, pentru rezidenți și pentru cetățenii din alte state membre UE, relatează Deutsche Welle.

Intrarea pe teritoriul Germaniei în scopuri turistice e strict interzisă. Persoanelor care nu sunt de naționalitate germani li s-ar putea refuza intrarea în țară pentru călătorii ”neesențiale”, a precizat Ministerul de interne. 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că, deocamdată, nu se întrevede o relaxare a restricțiilor privind distanțarea socială.

În Germania, peste 100.000 de persoane sunt infectate, iar peste 1.500 au decedat.

Cancelarul german a declarat că renunțarea la restricții se va face pas cu pas, dar nu e momentul să se discute despre astfel de măsuri.

Angela Merkel a vorbit la câteva ore după ce cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că ia în considerare redeschiderea magazinelor mici de la 14 aprilie, urmată de alte decizii de relaxare a restricțiilor.  

În R. Moldova au fost înregistrate încă 101 cazuri de COVID-19, astfel că bilanțul a ajuns la 965 de infectări. Cifra deceselor a urcat la 19, după ce luni a fost anunțat decesul a patru persoane, relatează Agora.md.

Guvernul suedez, criticat pentru modul în care a gestionat până acum criza cauzată de noul coronavirus, a prezentat luni un proiect de lege vizând consolidarea temporară a puterilor sale pentru a lupta împotriva pandemiei, ceea ce a atras criticile opoziției, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Această nouă lege i-ar permite Guvernului condus de social-democratul Stefan Lofven să adopte anumite decizii, precum limitarea adunărilor publice și închiderea companiilor, fără aprobarea Parlamentului unicameral de la Stockholm.

În Suedia, izolarea populației nu este de actualitate, așa cum se întâmplă în numeroase țări europene pentru a limita propagarea epidemiei COVID-19. La o populație de 10,3 milioane de locuitori, sunt peste 7.000 de cazuri confirmate, dintre care 477 de decese, o mortalitate mai ridicată decât în celelalte țări nordice.