Numărul persoanelor care rămân fără un loc de muncă crește rapid de la o zi la alta.

UPDATE 3 aprilie: Încă 30.000 de angajați au devenit șomeri, potrivit datelor comunicate vineri de Ministerul Muncii.

Astfel, 884.349 de persoane erau intrate în șomaj tehnic la date de 3 aprilie (cu peste 20.000 mai multe decât joi). Aceștia sunt angajați în special în industria prelucrătoare, în comerț și turism.

Numărul contractelor individuale de muncă încetate era vineri de 180.170, față de 173.834 în ziua anterioară. Angajații care au rămas fără un contract de muncă activau în principal în comerț, industrie prelucrătoare și construcții, arată datele Ministerului Muncii.

Ministerul anunță că că Guvernul a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea, mai spune ministerul.

2 aprilie: Circa 85.000 de oameni au fost trimiși acasă în doar o zi, în contextul în care epidemia de coronavirus afectează grav economia.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, la data de 2 aprilie erau intrate în șomaj tehnic 862.557 de persoane. Cu o zi în urmă, numărul acestora era 795.291. Aceștia sunt angajați în industria prelucrătoare, în comerț și turism, scrie HotNews.

Numărul celor care le-au încetat contractele de muncă este în acest moment de 173.834. În urmă cu o zi erau 155.675 și provin din zonele comerțului, a industriei prelucrătoare și a construcțiilor.

********

Miercuri seară, ministrul muncii spunea că sunt 800.000 de contracte individuale de muncă suspendate și aproape 100.000 de contracte încheiate.

"În acest moment sunt 800.000 de contracte suspendate. Am observat într-adevăr o tendință de a recurge la suspendare, întreruperea temporară a contractelor pentru a accesa aceste fonduri guvernamentale. Subliniez faptul că acești angajatori care adresează această nevoie și solicită banii sunt oameni care pleacă de la premisa că trebuie să le asigure angajaților lor o sursă de venit în această perioadă de criză, că vor să-i țină aproape și odată ce criza trece să lucreze cu ei mai departe. Aceștia sunt oamenii pe care îi înțeleg și pentru care am gândit această măsură. Îi apreciez pentru faptul că trec prin greutăți, nu au dorit să închidă contractele", a declarat miercuri seara, la Realitarea Plus, ministrul muncii, Violeta Alexandru, relatează Agerpres.

Ministrul a precizat că există și aproape 100.000 de contracte încheiate, multe din ele din cauza panicii, care în acest moment a fost depășită atât de angajatori, cât și angajați:"Nu am semnale că toate acestea sunt încheiate în forme abuzive. Am fost atentă și la sesizările depuse la Inspecția Muncii, la Inspectoratele Teritoriale de Muncă și mă uit cu atenție la toate semnalele pe care le am (...) am avut discuții cu angajați care mi-au semnalat situații la limită, au intrat în panică probabil și unii și alții, dar știu sigur că acest moment de panică a fost depășit”.

Numărul contractelor individuale de muncă suspendate a ajuns la 1 aprilie la 795.291, iar cel al contractelor încetate la 155.675, potrivit datelor anunțate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

Alte declarații:

 

  • despre impozitarea pensiilor speciale: "Susțin un asemenea demers. Suntem în acest moment în fața unei realități care ne arată că trebuie să existe o Românie justă pentru toți. Eu cred că Parlamentul se va mobiliza. Toate declarațiile pe care le-am văzut din partea liderilor politici mi-au arătat și chiar nu se mai poate ascunde nimeni că Parlamentul se va mobiliza pentru a susține un asemenea demers”. 
  • despre persoanele vulnerabile: ”Nu-i putem lăsa pe acești oameni în situația de a nu avea ce să mănânce. Sunt în acest moment mai multe idei, se vor contura mai multe idei pentru sprijinirea acestor categorii vulnerabile, mai multe categorii de persoane care se află într-o situație delicată”, inclusiv unii români din Diaspora. 
  • despre livrarea pensiilor: "Pensiile vor fi asigurate la timp. Rulăm mai multe scenarii și discutăm și despre posibilitatea decalării în sensul de plată mai devreme a pensiilor și mă refer la cele prin Poștă. Se vede în această perioadă diferența între cei care primesc pensiile pe card și cei care primesc prin poștă, în sensul în care sunt avantajați cei care le primesc pe card, prin faptul că nu au expunerea de care se tem unii dintre dânșii față de orice posibilă contaminare”.
  • despre concediul părinților: ”Nu avea nimeni cum să anticipeze la momentul elaborării legii că se va ajunge într-un asemenea punct. Nici noi nu am știut, atunci când am elaborat normele de aplicare, evoluția lucrurilor, dar sigur, ca un om care este receptiv la toate semnalele pe care le primește din societate, voi avea grijă ca până la momentul intrării în vacanță să avem reglementarea necesară care să permită unui părinte să poată rămâne acasă în creșterea copilului. Reamintesc părinților că legea prevede, însă, ca opțiunea de îngrijire a copilului să fie coroborată cu alte măsuri care încurajează în continuare desfășurarea activității”.