Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, pentru a-și clarifica declarațiile privind declanșarea unui focar de COVID-19 în Germania din cauza românilor și bulgarilor.

MAE anunță că s-a autosesizat cu privire la declarațiile premierului landului german Renania de Nord-Vestfalia, care ar putea aduce un prejudiciu de imagine lucrătorilor români din Germania, și a întreprins mai multe demersuri.

Astfel, a fost contactată Ambasada Germaniei la București pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declarații ”neclare, care lăsau o marjă de interpretare în sensul că lucrătorii români și bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, și pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declarațiilor menționate”.

Totodată, Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, prin care a fost solicitată clarificarea declarațiilor sale.

MAE mai precizează că Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Vestfalia și președinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.

Armin Laschet a declarat miercuri că românii și bulgarii sunt la originea unui focar de COVID-19 de la un abator din landul pe care-l conduce. 

Ulterior, Laschet a explicat că el nu a spus că virusul a fost adus din afara Germaniei. ”Noi testăm de patru săptămâni și nimeni nu a fost testat pozitiv. Iar acum sunt oameni care au contractat virusul și au infectat multe persoane - în spațiile de locuit și la locul de muncă”, a precizat premierul NRW. Asta arată că ”trebuie să fim mereu vigilienți”, a mai spus el.