Autoritățile dau asigurări că totul e în regulă și sistemul medical e bine pregătit pentru a face față crizei noului coronavirus. Apar însă tot mai multe mărturii ale medicilor care contrazic declarațiile optimiste ale guvernanților.

Există deja trei dosare penale deschise de procurorii după ce medici din Spitalul din Filiași, Spitalul Județean Suceava și Spitalul Sf. Ioan din București s-au plâns de condițiile în care muncesc și de conducerile care au obligat toate cadrele medicale să vină la spital, inclusiv pe cei aflați în izolare sau confirmați cu COVID-19. 

Spitalul Județean din Suceava a fost închis pentru a fi dezinfectat, după ce 72 de cadre medicale au fost infectate, iar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-au sesizat din oficiu pe baza unor articole publicate în presă.

Sora unei doctorițe de la Spitalul Județean din Suceava a distribuit un mesaj tulburător despre modul în care se lucrează în unitatea spitalicească. Tânăra este medic oncolog și - potrivit spuselor surorii ei - a rămas singură, alături de un alt medic oncolog și de un medic ATI, sa aibă în grijă toată secția de Boli infecțioase.

”Situația din Suceava este strigătoare la cer. 70 de cadre medicale infectate. Medici expuși fără nicun fel de echipament de protecție virusului ucigător care este, descris simplu, de sora mea, MEDIC ONCOLOG, «Satana, e ceva de pe altă lume». Îmi tremură fiecare cm de corp și îmi doresc ca și ultimul idiot care încă mai are senzația că asta e doar o răceală, să înțeleagă că e un virus teribil și că oamenii ca SORA MEA au ales meseria asta să renunțe la intimitate, la viață personală, la timp liber, la nopți, la vacanțe, dar nu LA VIAȚĂ!!!!!
STAȚI ACASĂ!!!!! ÎNTELEGEȚI NU ESTE O GLUMĂ!...NU vă bateți joc de cei care nu pot alege!” (Postarea a fost distribuită de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu).


Mai mulți medici de la Spitalul Clinic de Urgență Sf. loan din București au facut plângere penală cu privire la inexistența unor măsurilor corespunzătoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecțioase și contagioase.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a fost înregistrat luni dosarul penal nr. 2297/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art. 352 C.p.și abuz în serviciu prev. de art. 297 C.p., ca urmare a sesizării venite la DGPMB - Secția 26 Poliție din partea mai multor cadre medicale din Spitalul Clinic de Urgență Sf. loan din București cu privire ”la existența unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”.

”Urmare a plângerii înregistrate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi aspectelor sesizate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Ultima unitate ”infectată” din cauza lipsei de măsuri este Spitalul Floreasca, cel mai mare spital de urgență din București. Acolo s-a declanșat o anchetă epidemiologică, după ce mai mulți medici și asistente au intrat în contact cu un pacient care contractase noul coronavirus.

În acest moment, se află în izolare la domiciliu un număr de 7 medici și 23 asistenți medicali și personal auxiliar, dar activitatea în spital se desfășoară normal, după cum anunță Grupul de comunicare strategică.


Medicii de la Clinica Medicală 1 din Cluj - desemnată de autorități ca a treia instituție de profil care va prelua pacienții cu COVID-19 - avertizează că spitalul lor nu este pregătit pentru misiunea care i-a fost atribuită. Aceștia spun că spațiul în care lucrează este complet neadecvat și că nu sunt deloc instruiți să trateze pacienții de COVID-19, fiind specializați în cardiologie și gastroenterologie. Mai mult, medicul epidemiolog care ar fi trebuit să aprobe circuitul epidemiologic pentru Clinica Medicală 1 a refuzat să facă asta, relatează PressOne.

În fața acestei situații, o doctoriță a suferit o cădere nervoasă.

”Am fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Turzii, o femeie încearcă să oprească mașini pentru a le transmite diverse mesaje. La fața locului, s-a deplasat un echipaj de poliție pentru stabilirea străii de fapt. Astfel, am identificat o femeie din Cluj-Napoca, care a devenit recalcitrantă. Situația a impus imobilizarea femeii, fiind solicitată o ambulanță la fața locului. Femeia a fost transportata la Clinica de Psihiatrie pentru investigații de specialitate”, se arată în comunicatul Poliției.

Detalii, pe Pressone.ro

E panică!

După primul caz confirmat în Arad de pacient infectat cu virusul COVID-19 - bărbatul de 64 de ani a decedat între timp - redacția Special Arad a primit mai multe telefoane și mesaje de la medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

”Mă întreb doar câte persoane din spital au intrat în contact cu pacientul ăsta? Deocamdată nimeni nu știe răspunsul ăsta. Aici, în spital, e panică. Toți se gândesc că poate au luat virusul de la el și apoi l-au dat mai departe. De ce nu l-au dus la TBC, că doar au pregătit spitalul pentru pacienți ca el. Trebuie să ne gândim că, după ce au intrat în contact cu pacientul respectiv, toți oamenii ăia din spital au mers acasă, au mers în diferite alte locații, au mers la cumpărături. Așadar, șansele de răspândire sunt mari, foarte mari”, a declarat un medic arădean.

 

”Nu avem nimic. Avem niște **** de măști subțiri. Măștile astea pe care ni le-au dat ei nu au efect. Virusul ăsta are nu știu câți microni, iar dacă nu ai o mască ce are un filtru bun, orice altă mască e inutilă”,

a dezvăluit unul dintre medici, în timp ce un altul a spus că li se dă o mască pe tură: ”Cum **** să folosesc o mască pe o tură întreagă? O mască de-aia trebuie folosită o oră, poate două, dar nu o tură întreagă. Și ei le spun oamenilor că avem de toate. Avem, pe naiba”. 

Detalii pe Specialarad.ro.