Premierul Florin Cîțu a devansat cu aproape două luni termenul până la care zece milioane de români ar urma să fie vaccinați anti-COVID, susținând că din acel moment poate fi luată în considerare renunțarea la masca de protecție.

„Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ținte: până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane”, a declarat vineri premierul.

Anterior, Guvernul își stabilise ca țintă vaccinarea a 10,4 milioane de oameni până în septembrie.

„Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție”, a adăugat Florin Cîțu.


Premierul a spus în repetate rânduri că vrea o accelerare a vaccinărilor, susținând că vor veni mai multe doze de vaccin decât estimările inițiale.

Pe de altă parte, din cauza controverselor legate de vaccinul AstraZeneca, tot mai mulți români refuză să se vaccineze cu acesta, ceea ce ar putea afecta campania de vaccinare.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, o treime dintre persoanele programate la vaccinarea cu serul de la AstraZeneca nu s-au prezentat la centre. „Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de mii de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% din cei care confirmaseră programarea. Da, este un procent mare. Avem aproape 1/3 dintre persoanele programate care nu s-au prezentat”, a spus marți Gheorghiță.

Totuși, el a apreciat că, și fără vaccinurile AstraZeneca, se poate ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate în septembrie și a precizat că se va putea renunța la mască atunci când vor fi vaccinați peste 10 milioane de români, când vor fi cazuri sporadice de COVID-19 și când nu vor mai exista variante virale neacoperite de vaccin.