În condițiile în care rata infectărilor cu COVID-19 e în creștere din nou, politicienii germani cer un test obligatoriu pe aeroport pentru cei care revin din concediu.

Tot mai mulți parlamentari germani doresc introducerea testării obligatorii pentru germanii care revin din concedii, în special din zone de risc. Ministrul sănătății, Jens Spahn, a declarat pentru Deutschlandfunk că a cere cuiva să facă un test reprezintă "o intervenție în libertatea" cetățenilor, recunoscând, în același timp că "activitățile de călătorie" contribuie la creșterea numărului de îmbolnăviri din ultima perioadă din Germania.

Alexander Dobrindt (CSU) a declarat pentru Bild că testele ar trebui să fie obligatorii pentru cei care revin din zone de înalt risc, iar, dacă în prezent nu e posibil acest lucru din punct de vedere legal, ar trebui schimbată legea.

Liderul liberalilor (FDP), Christian Lindner, a precizat pentru postul public de televiziune ZDF că e în favoarea obligativității testelor. El a spus că "cei care acceptă, în calitate de turiști, să se expună riscului, ar trebui să înțeleagă că trebuie să plătească pentru a fi testați".

Premierul landului Bavaria, Markus Söder, a cerut Guvernului federal să clarifice cum se va putea introduce cât mai rapid obligativitatea testării pentru coronavirus în aeroporturi.

În prezent, pe aeroporturile din Frankfurt și München există puncte de testare, dar pasagerii nu sunt obligați să accepte testarea. Un alt punct de testare va fi deschis în curând pe aeroportul din Leipzig/Halle, estul Germaniei.

Autoritățile de la Berlin au anunțat luni 340 de cazuri noi confirmate, totalul ajungând la 205.609, potrivit datelor Institutului Robert Koch (RKI).

Cele mai multe infectări și decese zilnice au fost în aprilie, de atunci numărul scăzând constant. În ultima perioadă, numărul infectărilor a început să crească din nou, în schimb cel al deceselor rămâne relativ redus - 9.118 în total. În weekend nu a fost anunțat niciun deces.

Și în Spania crește numărul infectărilor, spre îngrijorarea personalului medical, care se teme de apariția unui al doilea val de infectări, relatează Focus.de. Starea de urgență a fost ridicată abia pe 21 iunie pentru a permite Guvernului de la Madrid să țină în frâu situația într-una dintre cele mai afectate țări de această pandemie. După ce măsurile drastice au fost ridicate, în ultimile trei săptămâni a început să crească numărul de îmbolnăviri de la 3.300 la 6.300 și până la 12.100.

SUA: 30.000 de persoane urmează să participe voluntar la studiile Moderna Inc. pentru obținerea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2. Washingtonul oferă un sprijin de circa un miliard de dolari pentru vaccinul la care lucrează compania Moderna Inc.

Arabia Saudită: Credincioșii musulmani au început să sosească la Mecca, unde pelerinajul anual va începe miercuri. Circa 2,5 milioane de persoane vin anual, dar anul acesta doar între 1.000 și 10.000 de persoane cu rezidență în Arabia Saudită vor putea vizita Mecca, din cauza epidemiei de coronavirus.

Iran: Ministerul sănătății a anunțat luni că în ultimele 24 de ore au murit 212 persoane de COVID-19 (numărul total al deceselor - 15.912), iar numărul cazurilor noi confirmate este de 2.434, bilanțul ajungând la 293.606 de cazuri.

Finlanda reintroduce restricții pentru călătorii care vin din Austria, Slovenia și Elveția.