Uniunea Europeană restricționează exporturile de vaccinuri anti-COVID 19 după disputele cu AstraZeneca, într-o încercare de a-și asigura necesarul de doze.

Comisia Europeană a pus în practică planul de a limita livrările de vaccinuri în afara UE, instituind un „mecanism de transparență și autorizare” pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

Într-un efort de a asigura accesul în timp util la vaccinurile COVID-19 pentru toți cetățenii UE, Comisia a decis ca aceste exporturi să fie supuse unei autorizații de către statele membre.

„Pandemia are efecte devastatoare în Europa și în întreaga lume. Protejarea sănătății cetățenilor noștri rămâne prioritatea noastră maximă și trebuie să punem în aplicare măsurile necesare pentru a ne asigura că vom realiza acest lucru. Acest mecanism de transparență și autorizare este temporar și, desigur, vom continua să ne respectăm angajamentele față de țările cu venituri mici și medii”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Comisia spune că mecanismul va fi limitat în timp și acoperă doar acele vaccinuri pentru care UE are acorduri de cumpărare semnate în avans.

„Scopul este de a oferi o mai mare claritate cu privire la producția de vaccinuri în UE și exporturile acestora - această transparență a lipsit și este vitală în acest moment”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei și comisar pentru comerț.

El a spus că mecanismul include o gamă de scutiri pentru a respecta pe deplin angajamentele UE de ajutor umanitar și pentru a proteja livrările de vaccinuri către statele din vecinătatea Uniunii și către țările care au nevoie acoperite de facilitatea COVAX.

Mecanismul este o reacție la disputa cu AstraZeneca privind livrările de vaccinuri. Compania anglo-suedeză, al cărei vaccin a fost autorizat vineri de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a anunțat că în primul trimestru va putea livra numai 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar, din cauza unor probleme de producție și semnării tardive a contractului.

În Marea Britanie, vaccinul AstraZeneca a fost autorizat încă din decembrie anul trecut și e deja administrat. Vaccinul este produs în patru facilități, dintre care două în UE și două în Marea Britanie. Compania susține că are probleme de producție la fabrica din Belgia, și de aceea nu poate onora comenzile pentru UE.

Comisia Europeană spune că firma poate livra produse de la unitățile din Marea Britanie, dar AstaZeneca spune că producția de acolo este destinată doar Regatului Unit.

Schema de autorizare a exportului a fost adoptată prin procedură de urgență și publicată vineri. Potrivit Comisiei, autorizațiile de export în afara UE a vaccinurilor anti-COVID-19 se aplică doar până la sfârșitul lunii martie 2021, și doar exporturilor de la companiile cu care UE a încheiat acorduri de cumpărare în avans.

Comisia a investit sume mari în dezvoltarea capacității de producție a dezvoltatorilor de vaccinuri din UE, cu scopul de a asigura livrarea mai rapidă a vaccinurilor către cetățenii europeni, de a sprijini planificarea și strategiile de vaccinare cu scopul final de a proteja sănătatea publică.

Prin urmare, susține Comisia, este rezonabil ca UE să monitorizeze modul în care au fost utilizate fondurile plătite în temeiul Acordurilor de cumpărare în avans, în special într-un context de potențială penurie de vaccinuri.

În luna martie anul trecut, o decizie similară de restricționare a impus ca autoritățile naționale din statele membre să decidă în privința autorizării exporturilor de măști și alte materiale sanitare de protecție, amintește HotNews.

Măsura s-a aplicat timp de două luni, până la jumătatea lunii mai, dar în aprilie lista de produse vizate de această restricție a fost restrânsă. În cazul măștilor, circa un sfert din cererile de export au fost respinse.