Pandemiile se termină în cele din urmă. Specialiștii nu știu încă dacă Omicron e ultima variantă sau nu, dar, oricum ar fi, lumea va trebui să învețe să coexiste cu un virus care nu va dispărea.

Noua variantă a provocat ceva panică chiar înainte de sărbători și continuă să neliniștească mai ales Europa - unde numărul cazurilor a explodat din nou. Oamenii sunt epuizați, dar trebuie să lupte, din nou, pentru a opri răspândirea. De data aceasta, nu începem însă de la zero. Vaccinurile oferă o protecție puternică împotriva formelor grave, iar Omicron nu pare a fi la fel de mortal ca variantele anterioare, notează AP.

Cea mai nouă variantă este un avertisment privind ceea ce va continua să se întâmple ”cu excepția cazului în care luăm lucrurile în serios”, spune dr. Albert Ko, specialist în boli infecțioase la Yale School of Public Health.

”COVID va fi cu noi pentru totdeauna, cu siguranță”, adaugă Ko. ”Nu vom putea niciodată eradica sau elimina COVID, așa că trebuie să ne identificăm obiectivele”.

La un moment dat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va stabili când destule țări și-au redus în mod semnificativ cazurile de COVID-19 - sau cel puțin, spitalizările și decesele - pentru a declara oficial pandemia încheiată. Când și în ce condiții se va declara finalul pandemiei nu este clar.

Chiar și atunci când se va întâmpla acest lucru, unele regiune  ale lumii încă se vor lupta cu virusul, în special țările cu venituri mici, care nu au suficiente vaccinuri sau tratamente. Alte țări vor trece mai ușor la ceea ce oamenii de știință numesc o stare ”endemică”.

Sunt distincții neclare, susține expertul în boli infecțioase Stephen Kissler de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. El definește perioada endemică ca atingerea ”unei stări de echilibru acceptabile” pentru a face față COVID-19.

Apariția Omicron și haosul creat de această nouă variantă arată că nu suntem încă acolo, dar ”cred că vom ajunge într-un punct în care Sars-CoV-2 va fi la fel de endemic cum este gripa”, spune el.

Ca să înțelegem că mai este până acolo, trebuie să reamintim faptul că Sars-CoV-2 a ucis peste 800.000 de americani în doi ani, în timp ce gripa ucide de obicei între 12.000 și 52.000 pe an.

”Nu vom ajunge la un punct în care să fim din nou ca în 2019”, spune și dr. Amesh Adalja, de la Johns Hopkins Center for Health Security. 

Dr. Anthony Fauci vorbește de controlarea virusului într-un mod ”care să nu perturbe societatea și economia”.

Și la nivel politic, SUA trimit semnale că sunt pe drumul spre ceea ce va deveni noua normalitate. Administrația Biden spune că există suficiente instrumente - vaccinuri, tratamente noi - pentru a face față chiar și amenințării Omicron fără restricțiile din perioada de început a pandemiei. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDCP) tocmai a redus la cinci zile timpul în care persoanele cu COVID-19 trebuie să rămână izolate pentru a nu-i îmbolnăvi pe alții, explicând că e clar că acestea sunt mai contagioase la începutul contractării virusului.

Omicron prezintă atât de multe mutații încât poate fenta într-o oarecare măsură protecția vaccinurilor sau cea oferită de o infectare anterioară. Dar dr. William Moss de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health nu se așteaptă la un ”ciclu nesfârșit de noi variante”.

Experții văd o perioadă post-pandemică în care virusul va provoca răceli pentru unii și forme mai grave pentru alții, în funcție de starea lor generală de sănătate, de vaccin și de infectările anterioare. Mutațiile vor continua și, în cele din urmă, ar putea necesita din când în când boostere actualizate pentru noile variante.

Dar sistemul imunitar uman va continua să-și îmbunătățească capacitatea de a recunoaștere și de a riposta împotriva virusului.

Imunologul Ali Ellebedy de Universitatea Washington din St. Louis spune că imunitatea de bază a populației s-a îmbunătățit atât de mult încât, chiar dacă infectările vor continua, va exista o scădere a formelor severe, a spitalizărilor și a deceselor - indiferent de cum va arăta următoarea variantă. El susține că într-o bună zi oamenii se vor infecta cu Sars-CoV-2, vor sta acasă două-trei zile ”și apoi vor merge mai departe. Sper că acesta va fi finalul”.