Peter Ben Embarek, șeful echipei de experți a Organizației Mondiale a Sănătății, care investighează originile COVID-19 în China, a declarat marți că e ”foarte puțin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Investigația a scos la iveală informații noi, dar acestea nu vor schimba în mod considerabil imaginea de ansamblu. Peter Ben Embarek a precizat că originea virusului e animală, liliecii sau pangolinii fiind cel mai probabil transmițătorii, dar datele actuale nu permit identificarea ”specimenului gazdă”. E puțin probabil ca liliecii ”vinovați” să fi fost din Wuhan.

Profesorul Lian Wannian, șeful delegației de experți chinezi care au participat la investigația OMS, a precizat că probele de coronavirus găsite la lilieci și pangolini nu sunt identice cu Sars-Cov-2.

Liang Wannian a mai spus că virusul ar fi putut să circule în alte regiuni, înainte să fie identificat în orașul Wuhan, la finalul anului 2019, relatează Reuters. 

Expertul chinez a precizat, într-o conferință comună de presă, că nu există dovezi privind o răspândire substanțială a virusului în Wuhan, înainte de focarul izbucnit la sfârșitul lui 2019.

Peter Ben Embarek a afirmat că transmiterea virusului prin intermediul alimentelor congelate e o posibilitate, dar a exclus ipoteza că ar fi fost scăpat dintr-un laborator.