Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vineri vaccinul AstraZeneca/Oxford pentru toți adulții.

Vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford va putea fi administrat persoanelor care au împlinit 18 ani.

Acesta e al treilea vaccin autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, după cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna. 

Decizia a fost luată după studierea datelor în urma a două studii clinice, efectuate în Marea Britanie și Brazilia. Alte două studii nu au fost luate în calcul, din cauza numărului prea mic de voluntari.

Vaccinul va fi administrat în două doze, la un interval de 4-12 săptămâni între ele. 

Eficacitatea vaccinului e de 60%, potrivit studiilor clinice.

Cei mai mulți participanți au avut vârste între 18 și 55 de ani.

”Nu există încă suficiente rezultate privind participanții mai în vârstă (peste 55 de ani) pentru a oferi o cifră referitoare la eficiența vaccinului la această grupă de vârstă. Cu toate acestea, se preconizează că va oferi protecție, având în vedere că a fost observat un răspuns imun la această grupă de vârstă și pe baza experienței cu alte vaccinuri”, au precizat experții EMA, recomandând utilizarea vaccinului pentru toți adulții.

Mai multe informații sunt așteptate în urma studiilor în curs, care includ un număr mai mare de vârstnici.

În jurul acestui vaccin s-au iscat controverse în ultimele zile, după ce două publicații germane au publicat informații - citând surse anonime - privind eficiența sa redusă asupra persoanelor peste 65 de ani. Informațiile au fost negate de compania anglo-suedeză și de oficiali germani, dar o comisie din Germania a anunțat joi că nu există suficiente date privind impactul vaccinului pentru vârstnici.

În Marea Britanie, vaccinul AstraZeneca a fost autorizat încă din decembrie anul trecut și e deja administrat. 

AstraZeneca și UE au semnat un contract pentru circa 400 de milioane de doze de vaccin, dar compania farmaceutică a anunțat săptămâna trecută că vor fi întârzieri în aprovizionare, din cauza unor probleme de producție la o uzină belgiană. 

Bruxellesul a reacționat  imediat, solicitând respectarea contractului și transparentizarea acestuia.

Vineri, AstraZeneca a publicat online contractul semnat anul trecut, dar fără părți întregi, înnegrite din motive de confidențialitate. 

Totodată, UE a adoptat un mecanism care permite controlul exporturilor în afara UE de vaccinuri anti-Covid produse în interiorul blocului comunitar, pentru a preveni astfel ieșirea dozelor destinate europenilor, a anunțat comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis.