Analiza Agenției Europene pentru Medicamente arată că beneficiile vaccinului anti-COVID dezvoltat de Oxford și AstraZeneca sunt mai importante decât riscurile, dar nu poate exclude definitiv o legătură între vaccin și apariția unor cheaguri de sânge.

„Vaccinul este sigur și eficace”, a spus Emer Cooke, șefa agenției. Directoarea executivă a EMA a reiterat că beneficiile vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca depășesc riscurile potențiale ale administrării acestuia.

Chiar dacă analiza agenției nu poate exclude definitiv o conexiune între vaccinare și apariția unor cheaguri de sânge, vaccinul nu crește riscul de apariție a evenimentelor trombotice, au arătat specialiștii EMA într-o conferință de presă susținută joi.

EMA își va actualiza recomandarea pentru a include o explicație a potențialelor riscuri pentru doctori și pacienți.

Agenția Europeană pentru Medicamente a reanalizat vaccinul AstraZeneca după mai multe incidente legate de coagularea sângelui în mai multe state europene.

Și Organizația Mondială a Sănătății a recomandat continuarea vaccinării, spunând că „pentru moment, raportul risc / beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca”.