Unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii accelerate a numărului cazurilor de COVID-19. Capitala nu va fi carantinată.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a anunțat luni seară, după ședința de Guvern, Raed Arafat.

Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă.

Pe de altă parte, în pofida ratei de incidență care se apropie de 10 la mie, Capitala nu va fi carantinată, a precizat Arafat.

„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină. Și ați văzut, se iau măsuri, sunt măsurile de 3 la mie, de 6 la mie, de 7,5 la mie, dar se evită totuși carantinarea unei Capitale, care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a precizat Raed Arafat.

El a refuzat să spună la ce prag s-ar putea ajunge la carantină în București:

„Nu dau praguri, pentru că știți că e un calcul mai complex care se face cu INSP-ul, așa că rămâne să vedem care vor fi datele și monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii totuși să respecte, cu toții să respectăm măsurile care se recomandă, ca să reușim să controlăm situația”.