Institutul Robert Koch din Germania se așteaptă ca numărul infecțiilor cu COVID-19 să crească în toamnă și iarnă.

Odată cu creșterea ratei de vaccinare, Germania se află în faza de tranziție de la pandemie la endemie, a anunțat joi, la Berlin, RKI. Cu toate acestea, institutul estimează că în toamnă și în iarnă va crește numărul cazurilor noi de COVID-19. Totodată, experții spun că va exista "o circulație globală continuă a virusului”, notează Welt Online.

Dacă un virus este endemic, înseamnă că nu va mai dispărea și că infecțiile vor reapărea în acea regiune a lumii în anumite momente. O pandemie, pe de altă parte, apare atunci când o boală se răspândește rapid în întreaga lume.

Cancelara Angela Merkel a avertizat astăzi în legătură cu evoluția actuală a cazurilor noi de COVID-19. "Numărul de infecții a crescut din nou de câteva zile și are o dinamică clară - și cred - îngrijorătoare". 

Rata de reproducere a infectărilor se menține constant la peste 1. Dublarea numărului de cazuri noi într-un interval de 12 zile este dramatică, susține Merkel. De vină este și varianta Delta. Este necesar să se acorde mai multă atenție măsurilor de protecție: măști, distanțare socială, precum și teste periodice.

În aceste condiții, Merkel a cerut populației să intensifice eforturile de vaccinare. Faptul că până acum mulți oameni s-au vaccinat a făcut posibilă gestionarea unui număr mai mare de infectări. "Prevenirea supraîncărcării sistemului de sănătate rămâne linia directoare a acțiunilor noastre”, a spus Merkel.

România: 1.500 de cazuri în septembrie

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat joi la Digi 24 că e posibil ca în septembrie să se ajungă la circa 1.500 de cazuri noi zilnic.

El a accentuat din nou necesitatea vaccinării, dar a respins condiționarea participării la unele evenimente de vaccinare.

În briefingul de presă de miercuri, premierul Florin Cîțu a precizat că autoritățile vor face în continuare "toate eforturile pentru a-i convinge pe cetățeni că soluția de a scăpa de pandemie este vaccinarea".

Ministerul sănătății a prezentat "mai multe soluții, unele sunt pe partea de restricționare, altele pe partea de motivare, vom vedea care dintre soluții vor fi acceptate în coaliție, eu mi-am spus părerea despre unele dintre ele, dar, repet, căutăm soluții pentru a continua o campanie de vaccinare. Până la urmă eu spun că este și responsabilitatea fiecărei persoane din România, fiecărui cetățean, de a-și proteja familia, de a-și proteja pe cei apropiați și propria sănătate, să se vaccineze", a spus prim-ministrul.