Guvernul a adoptat noi restricții pentru a limita extinderea pandemiei de COVID-19, în contextul creșterii semnificative a numărului de infectări și a internărilor în secțiile ATI.

  • Documentul integral cu noile măsuri poate fi consultat aici.

Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus noile restricții, care au fost ulterior adoptate de către Executiv.

În localitățile în care incidența e peste 4 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, circulația va fi permisă doar până la 20:00  în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Activitatea operatorilor economici va fi permisă până la ora 18:00, a spus secretarul de stat Raed Arafat, după ședința de guvern.

„Revenirea asupra măsurilor când scade rata sub 3,5”, a adăugat oficialul guvernamental.

Dacă incidența depășește 7,5 la mie, măsurile de limitare a circulației și activității economice sunt valabile pe toată durata săptămânii, a continuat Raed Arafat.

Acesta a spus că vor fi excepții pentru sărbătorile religioase. Astfel, sâmbătă și duminică (26 și 27 martie) se va permite circulația până la ora 22:00 pentru sărbătoarea Pesah. Noaptea de 3/4 aprilie va fi permisă circulația între 20:00 și 02:00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic

Pentru Paștele ortodox s-au discutat limitări, dar nu vor apărea aceste modificări în HG pentru că aceasta e valabilă până în 14 aprilie, a menționat Arafat.

Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată când se depășește rata de 4 la mie și se va reveni când scade sub 3,5 la mie.

Întrebat dacă va fi interzisă circulația în afara localităților, Arafat a spus că în acest moment „nu se aplică și nu intră în discuție”. El a explicat că autoritățile locale, comitetele pentru situații de urgență și direcțiile de sănătate publică, pot în continuare să propună carantinări de zone, de localități.

Pe de altă parte, după publicarea hotărârii de guvern, localitățile trebuie să aplice imediat aceste măsuri fără să mai fie nevoie de întrunirea comitetelor pentru situații de urgență.