Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a stabilit cu Guvernul să aibă loc o rectificare bugetară extraordinară, urmând să fie adoptată și o Ordonanță de urgență pentru amânarea plății ratelor până la finalul anului 2020.

"Am putut să constat că la nivelul Guvernului există multe proiecte foarte bune, implicare și dorință de a rezolva problemele. Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înțeles că și românii au probleme imense, că și firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin pentru a nu sacrifica mai mult decât nu este absolut necesar. Criza se va termina la un moment dat și noi ne dorim ca atunci România să fie în stare să repornim economia și să revenim la o viață normală", a declarat Klaus Iohannis la finalul unei ședințe de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

El a anunțat că se conturează o rectificare bugetară.

"Două chestiuni aș vrea să spun în acest context, două măsuri pe care le-am convenit împreună cu premierul și cu miniștrii care au participat la această întâlnire. Prima - și cred că este foarte importantă – se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani. A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic", a mai spus Iohannis.

De asemenea, președintele a mai afirmat că Guvernul este pregătit ca joi să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, dar și pentru firme.

"La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an. Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate", a conchis acesta.


Coronavirus: Guvernul vrea să amâne plata ratelor la bănci timp de nouă luni, susține Florin Cîțu

Mai mult pe EurActiv »