Când un ministru german a propus în ianuarie ridicarea unor restricții pentru cei vaccinați, a primit numeroase critici, inclusiv de la colegii din guvern. Acum, mai multe țări se gândesc la astfel de măsuri.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, susținea în ianuarie ca oamenii care și-au făcut ambele doze de vaccin să nu mai fie supuși restricților. Ideea sa nu a fost primită prea bine nici de medici, nici de ceilalți membri ai Guvernului de la Berlin. 

"Intervențiile asupra libertăților civile trebuie întotdeauna să fie bine justificate. Atât timp cât nu e clar dacă o persoană vaccinată poată sau nu să transmită virusul, nu pot exista excepții”, a declarat atunci pentru dpa un purtător de cuvânt al Ministerului german al sănătății.

Acum, chiar ministrul sănătății, Jens Spahn, se pronunță pentru libertăți mai mari pentru cei vaccinați, la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze.

Într-un interviu acordat Bild am Sonntag, Spahn a declarat că cei vaccinați ar putea în curând să poată călători, să meargă în magazine sau frizerii, fără măsuri restrictive.

Jens Spahn a explicat că astfel de măsuri se pot aplica doar spre finalul valului al treilea al pandemiei, atunci când se va putea discuta și despre relaxarea unor restricții și deschiderea unor afaceri, în urma unor testări rapide. 

Propunerea se bazează pe date noi dintr-un raport al Ministerului sănătății. Specialiștii Institutului Robert Koch susțin că persoanele vaccinate cu ambele doze nu trebuie să mai intre în carantină.

Pe de altă parte, Guvernul german se gândește la o interdicție privind destinațiile populare de vacanță din străinătate. Problema a apărut după ce Mallorca a fost scoasă de pe lista zonelor cu risc ridicat, iar numeroși germani au luat cu asalt insula mediteraneană, notează Deutsche Welle. 

În Israel funcționează din 21 februarie un ”pașaport verde”, care le-a permis deținătorilor accesul la spații cu restricții, precum hoteluri, săli de sport, teatre, evenimente culturale.

Și Guvernul de la Londra intenționează să introducă un ”pașaport” pentru a facilita călătoriile în afara țării, dar e luată în calcul și folosirea pentru uz intern. Premierul Boris Johnson declara recent că folosirea unui certificat pentru a merge la un teatru sau într-un bar e o chestiune ”complexă” și ar fi ”o noutate” pentru Marea Britanie, potrivit BBC Online. 

Întrebat astăzi dacă ”certificatul verde despre care vorbim la nivel european se va aplica intern și în România”, Florin Cîțu a replicat: ”Nu, în niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără ... De aceea, avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificat verde”.

Întrebat dacă certificatul verde se poate aplica la nivel de evenimente, precum festivaluri, nunți, spectacole sau meciuri de fotbal, premierul a spus că  rolul comitetului interministerial este ”de a pregăti toate aceste reguli pentru a reveni la normalitate, să vedem cum revenim la normalitate după această perioadă de vaccinare și vom vedea care vor fi regulile. Le vom agrea cu operatorii economici și apoi cu toții le vom respecta”.

Mediul privat, Ministerul sănătății și Ministerul economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile horeca, al evenimentelor, în domeniile cultural-artistice și sportive, a declarat pentru Economedia președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie. 

Florin Cîțu: Pregătim la 1 iunie revenirea la normalitate

Mai mult pe EurActiv »