Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu răspândirea pandemiei și le-a cerut oamenilor să reducă contactele. La videoconferința de luni, liderii landurilor au decis să amâne aplicarea unor restricții noi.

"Numărul infectărilor nu mai crește exponențial, dar continuă să fie mult prea ridicat. Prin urmare, trebuie să reducem contactele, să reducem contactele, să reducem contactele", a declarat marți Angela Merkel la un eveniment de afaceri organizat de Süddeutsche Zeitung.

Cancelarul a condus luni o videoconferință cu liderii de landuri, sperând că aceștia vor fi de acord cu noi restricții, precum purtarea obligatorie a măștii în școli, reducerea numărului de elevi dintr-o clasă și limitarea contactelor. Majoritatea premierilor celor 16 landuri nu au fost de acord. O nouă discuție a fost programată pentru 25 noiembrie.

Germania a impus la 2 noiembrie un al doilea lockdown, mai ușor decât cel din primăvară, în încercarea de a ține sub control al doilea val al pandemiei.

Ministrul sănătății, Jens Spahn, a precizat că numărul cazurilor noi nu a mai crescut în ultimele zile, dar asta nu-i suficient pentru a nu lua alte măsuri.

14.419 de cazuri noi au fost anunțate marți de Institutul Robert Koch, după ce săptămâna trecută au fost zile cu peste 20.000 de îmbolnăviri.

Ultimele decizii ale Berlinului în lupta contra COVID-19 au declanșat proteste în mai multe orașe. 

Situația actuală e ”încă gravă”, iar ”prioritatea trebuie să fie în continuare evitarea supraîncărcării sistemului de sănătate”, a precizat Merkel la evenimentul SZ.

Decizia privind impunerea restricțiilor a fost una dintre cele mai grele din mandatul său, dar a fost ”inevitabilă”, a spus cancelarul.

"Acest virus nu poate fi combătut cu legi", a mai spus Merkel, recunoscând că păstrarea distanței e inumană. 

Ea a mai spus că nu e vorba de o alege între sănătate și economie.

Dacă va scădea numărul infecțiilor, ”atunci și redresarea economică va căpăta un impuls”.