Oameni de știință apreciază că există semnale că valul Omicron ar fi atins apogeul în Marea Britanie și este pe cale să facă același lucru în SUA, moment din care cazurile ar putea începe să scadă dramatic.

Motivul: varianta s-a dovedit atât de contagioasă, încât s-ar putea să nu mai aibă pe cine să infecteze, la doar o lună și jumătate după ce a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud, relatează AP.

”Va scădea la fel de repede pe cât a crescut”, a declarat Ali Mokdad, profesor specialist în evaluarea sănătății la Universitatea din Washington, Seattle.

În același timp, experții avertizează că e încă incert modul în care s-ar putea desfășura următoarea fază a pandemiei. Scăderea numărului de cazuri în cele două țări nu va loc în același timp sau în același ritm. Vor mai urma săptămâni sau luni în care unele spitale vor fi copleșite.

Marți, Janet Woodcock, șefa interimară a Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA), a declarat Congresului american că tulpina va infecta ”majoritatea oamenilor”. 

Modelul de analiză folosit de Universitatea din Washington arată că numărul de cazuri raportate zilnic în SUA va ajunge la 1,2 milioane până pe 19 ianuarie și apoi va scădea brusc, pentru că ”pur și simplu toți cei care ar putea fi infectați vor fi infectați”, potrivit profesorului Ali Mokdad.

Între timp, în Marea Britanie, cazurile noi de COVID-19 au scăzut la aproximativ 140.000 pe zi în ultima săptămână, după ce au crescut vertiginos la peste 200.000 pe zi la începutul acestei luni, potrivit datelor guvernamentale.

Cifrele NHS din această săptămână arată că internările în spitale au început să scadă, infectările scăzând la toate grupele de vârstă.

Datele dau speranțe că cele două țări sunt pe cale să treacă prin ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în Africa de Sud, unde în decurs de aproximativ o lună valul a ajuns la maxime record și apoi a scăzut semnificativ.

Doctorul David Heymann, care a condus departamentul de boli infecțioase al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că Marea Britanie este ”cel mai aproape de a ieși din pandemie”, adăugând că COVID-19 s-ar putea îndrepta spre epidemie.

David Heymann a precizat că în curând Sars-CoV-2 ar putea să scadă în Marea Britanie la nivelul de răspândire al altor infecții, notează The Times.

Decizia autorităților britanice de a adopta restricții minime împotriva Omicron ar putea permite virusului să se răspândească mult mai rapid decât în țările vest-europene care au impus restricții mai dure, cum ar fi Franța, Spania și Italia. 

Raportul epidemiologic al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat miercuri, arată că varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor infectări. Varianta a depășit Delta și a devenit dominantă la nivel mondial.

OMS mai spune că există dovezi ”tot mai numeroase" care arată că Omicron cauzează forme mai puțin grave de COVID-19 în comparație cu variantele anterioare ale virusului.

Marți, OMS anunțase că jumătate din populația Europei s-ar putea infecta cu Omicron în circa opt săptămâni.

Omicron ar putea fi văzut într-o bună zi ca un punct de cotitură în pandemie, spune Lauren Ancel Meyers, director la University of Texas COVID-19 Modeling Consortium. Imunitatea dobândită prin infectare, noile medicamente și vaccinarea ar putea face din coronavirus ceva cu care putem coexista mai ușor.

”La sfârșitul acestui val, mult mai mulți oameni vor fi fost infectați cu o variantă de COVID”, a precizat ea. ”La un moment dat, vom fi capabili să tragem o linie – iar Omicronul poate fi acel punct – în care trecem de la ceea ce este o amenințare globală catastrofală la ceva care este o boală mult mai gestionabilă”, a adăugat Meyers. Există însă și un scenariu negativ: o nouă variantă care să fie mult mai rea decât Omicron.  

Guvernul spaniol lucrează de câteva săptămâni la un plan de abordare a bolii COVID-19 ca și cum ar fi o gripă obișnuită, a relatat ieri agenția EFE, partener EURACTIV, citând El País. Surse oficiale au declarat pentru El País că premierul Pedro Sánchez încearcă să aducă această abordare și la nivelul Uniunii Europene.