Prim-ministrul Ludovic Orban spune că și persoanele care conduc instituțiile publice vor avea parte de o reducere a veniturilor, în contextul reglementărilor privind șomajul tehnic, dar nu vor putea absenta de la serviciu.

”Pregătim o Ordonanță de Urgență care urmărește introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgență, prin care, în sectorul public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile - zilele lucrătoare din acest interval -, urmând apoi să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază, a declarat vineri seara, la Antena 1, premierul Ludovic Orban, adăugând că nu e vorba de o reducere a salariilor, prevederile OUG fiind valabile doar pe durata stării de urgență.

Prim-ministrul a precizat că e nevoie de solidaritate, în condițiile în care epidemia cu COVID-19 a afectat foarte mulți angajați din mediul privat.

Pe de altă parte, Orban a precizat că șefii instituțiilor publice nu pot lipsi de la muncă, după reducerea temporară a veniturilor. 

"Cu siguranță că cei care conduc instituțiile publice nu pot să lipsească (de la serviciu - n.r.). Eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuțiilor pe care le am ca premier și la fel și colegii mei din Guvern și din instituțiile administrației publice centrale. Pur și simplu, va opera această reducere de venit care va fi aplicată și la ceilalți angajați din instituțiile publice", a declarat Ludovic Orban.