Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara că se vor deschide hotelurile după 15 mai, dar nu și restaurantele.

Întrebat de un jurnalist dacă poate bea o cafea, dacă găsește o terasă deschisă la munte, la Sinaia, premierul Ludovic Orban i-a spus că va trebui să bea o cafea din termos.

”După 15 mai, nu se vor deschide cafenelele, barurile și restaurantele nici în spații deschise, nici în spații închise. Nu excludem să le redeschidem din 1/15 iunie pe cele din spații deschise”, a explicat prim-ministrul.

"Dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților, care va crește cererea și pe unitățile de cazare. Știu că ele sunt legate și de restaurante, dar încă nu putem da drumul la restaurante acum. (...) Suntem atenți și la economie, dar sănătatea e de bază, iar dacă e să o luăm, contribuția la Produsul Intern Brut la HORECA este limitată, o putem duce încă o lună jumate, două", a afirmat el.

Orban a reiterat că după 15 mai vor fi eliminate restricțiile gradual, având la baza criteriul riscului epidemiologic. Evaluarea de risc epidemiologic este făcută de specialiști. El a mai spus că nu am atins încă vârful epidemiei.

Întrebat când vor putea călători românii, premierul a precizat că deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite motive, precum serviciu sau rude. 

Anterior, președintele Klaus Iohannis spunea că oamenii vor putea practica sporturi individuale în afara localității:

"Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise - atenție, individuale".

Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai intrăm într-o așa-numită stare de alertă

Mai mult pe EurActiv »