Statele Unite au confirmat mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus decât orice alt țară - peste 83.500, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins

SUA au depășit astfel China, țara de origine a noului coronavirus, care a raportat 81.782 de cazuri.

Peste 15.400 de noi infectări au fost raportate doar joi, în SUA. În aceeași zi, 182 de persoane au murit din cauza COVID-19, ducând totalul deceselor din Statele Unite la 1.209.

În China, au murit 3.287 de persoane din cauza infectării cu noul coronavirus, dar cea mai afectată țară este Italia, cu peste 8.200 de decese și mai mult de 80.000 de cazuri.

Trump va discuta cu XI Jinping

Președintele american Donald Trump a anunțat că va discuta telefonic în cursul serii de joi cu omologul său chinez Xi Jinping, scrie Agerpres.

Trump a indicat capacitatea SUA de a realiza teste, când a fost întrebat de numărul mare de cazuri raportat, exprimându-și totodată îndoială în legătură cu cifrele date publicității de autoritățile chineze.

Conversația telefonică va avea loc pe fondul celei mai recente controverse din plan bilateral: Donald Trump a acuzat în repetate rânduri autoritățile chineze că au întârziat să comunice informații cruciale despre gravitatea consecințelor îmbolnăvirii cu acest virus, a cărui răspândire ar fi putut fi, în opinia sa, limitată.

Totodată, președintelui american îi place să repete expresia "virus chinezesc", ceea ce irită China. El a apărat din nou, joi, utilizarea acestei formule, subliniind că noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, în inima Chinei.

Totuși, Donald Trump pare să își fi temperat poziția în ultimele zile, cerând americanilor să evite orice gest ostil față de persoanele de origine asiatică, pe care le-a numit "oameni minunați". Președintele american a negat însă joi că și-ar fi moderat poziția la cererea omologului chinez. Președintele Xi Jinping "nu mi-a cerut niciodată să îmi temperez vorbele", a dat asigurări liderul de la Casa Albă.