Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a explicat marți că, la a 10-a zi după rapel, o persoană e exceptată de la carantină, în cazul în care se întâlnește cu un caz confirmat cu COVID-19.

”O persoană care se află la mai mult de 10 zile de la cea de-a doua doză, dacă intră în contact cu o persoană confirmată, e exceptată de la carantina la domiciliu”, a declarat Valeriu Gheorghiță în conferința de presă săptămânală.  

În ceea ce privește exceptarea în cazul în care e carantinată o localitate, un medic de la DSU a precizat că nu a fost luată o decizie: ”Nu e foarte corect să-i discriminăm pe cei care au avut posibilitatea să aibă acces la vaccin față de cei care nu au avut posibilitatea să aibă acces la vaccin”.

Întrebat când se vor vedea efectele pozitive ale vaccinări, coordonatorul campaniei a precizat că se se văd deja, dar pe ”clustere populaționale”.

El a explicat că la categoriile vaccinate în etapa 1 se văd beneficii important în ceea ce privește scăderea numărului săptămânal de cazuri confirmate.

Același lucru se observă și în centrele rezidențiale și la persoanele dializate.

Aceste date indică faptul că, ”atunci când vom depăși cel puțin 50% rată de vaccinare la nivel național, cu siguranță aceste beneficii vor fi vizibile fără nicio analiză din punct de vedere statistic”. 

Efectele pozitive se traduc printr-un număr redus de cazuri confirmate și un număr redus de persoane internate.

Pe de altă parte, Gheorghiță a reamintit că prin vaccinare nu se ajunge la o reducere la zero a riscului de transmitere: ”Avem date care ne arată o reducere cu cel puțin 60% a ratei de infecție asimptomatică și, implicit, a transmiterii, dar acest risc nu e redus la zero”.