Peste 60% dintre adulții europeni au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 41% sunt vaccinați complet, a declarat marți Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Este bine, dar știm cu toții că nu am depășit încă partea complicată. De asemenea, trebuie să ne sprijinim vecinii și trebuie să sprijinim restul lumii. Pentru că vom putea trece mai departe doar atunci când vom ajunge la imunitate la nivel mondial”, a spus von der Leyen, într-un discurs susținut, prin videoconferință, la Brussels Economic Forum.

Șefa Comisiei a vorbit despre perspectivele economice ale UE, în contextul post-pandemic. „Ne-am învățat după marea criză financiară din 2008. Astfel că, în primele zile ale acestei crize, am permis imediat statelor membre să ia măsuri - prin clauza derogatorie generală, de exemplu, sau prin cadrul temporar al ajutorului de stat și flexibilizarea deplină a bugetului UE”, a spus ea.

Ursula von der Leyen a amintit de lansarea SURE - prima inițiativă europeană pentru finanțarea muncii pe termen scurt - care a sprijinit anul trecut aproape 30 de milioane de lucrători în Europa, salvând locuri de muncă și companii.

„Acum, pentru redresarea pe termen lung am început să lucrăm încă de acum un an la NextGenerationEU. Pachetul nostru de 800 miliarde de euro - în prețuri actuale - este cel mai mare pachet de redresare din Europa de la Planul Marshall”, a spus von der Leyen.

Comisia a aprobat deja unele planuri de redresare, iar primii bani pentru statele membre ar putea veni chiar din iulie. „Este o premieră, este fără precedent și este exact ceea ce Europa are nevoie acum”, a punctat șefa Comisiei.