Medicul Adriana Pistol, director al Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, estimează că în octombrie în România s-ar putea înregistra peste 20.000 de cazuri noi de infectare cu Sars-CoV-2 pe zi.

Întrebată ce înseamnă în evoluția pandemiei numărul de 11.000 de cazuri noi de infectare anunțat marți, Adriana Pistol a declarat: ”Suntem foarte aproape de octombrie, dacă ne gândim bine, suntem în 28 septembrie. În mod sigur o parte dintre aceste 11.000 de cazuri vin un pic din urmă, din week-end, dar pentru noi ne certifică că ceea ce am prognozat pentru luna octombrie este foarte aproape să se împlinească și poate există și riscul să se întâmple și mai mult decât am prognozat”.

Întrebată dacă e vorba de mai mult de 20.000 de cazuri zilnice, Adriana Pistol a confirmat.

Potrivit unei estimări privind cazurile severe, la finalul lunii octombrie ar fi cel mai rău scenariu, cu 2.000-2.500 de pacienți infectați cu Sars-CoV-2 la Terapie intensivă.

Ea spune că numărul nu are legătură cu Congresul PNL.

"Este ceva ce se petrece în fiecare weekend. Pentru noi, ca epidemiologi, nu are nicio legătură cu niciun congres al niciunui partid. În fiecare weekend numărul de teste care se efectuează de către laboratoare este mai mic. Se efectuează luni cele mai multe și automat le vedem astăzi, că este marți, ce s-a întâmplat în cursul zilei de luni. Nu este primul weekend în care s-a întâmplat așa ceva și, din punct de vedere epidemiologic dacă doriți, vedem efectele unei aglomerări, le vom vedea în decurs de 14 zile, așa cum se întâmplă la toate evenimentele care au avut loc și au fost organizate în toate județele țării. Așteptăm întotdeauna să vedem după 14 zile, pentru că asta este incubația bolii. Garantat - nu de sâmbătă până luni poți să produci acest număr de cazuri. Aceasta este biologia virusului", a explicat, în conferința de presă săptămânală, Adriana Pistol.

Ea a mai precizat că "în ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificat prin secvențiere este numai tulpina Delta”: ”Este încă o dovadă a faptului că se transmite accelerat și la nivel comunitar".