Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere privind crearea unui pașaport de vaccinare digital la nivelul UE, a anunțat luni șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

„În ceea ce privește întrebarea cum ar putea arăta pașaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie”, a afirmat Ursula von der Leyen într-o videoconferință cu parlamentarii germani, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-și salva sezonul estival.

Ulterior, vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a venit cu o serie de detalii, precizând că, pe 17 martie, Comisia Europeană va prezenta un pachet de măsuri axat pe desfășurarea călătoriilor și ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei. Pachetul va include și propunerea privind ''pașapoartele verzi digitale”. 

Acest ''pașaport'' va fi propus de Comisia Europeană ca un instrument ''legislativ'', așadar nu va fi opțional, și va avea la bază tratatele europene și libertatea de circulație în UE, a explicat vicepreședintele Comisiei Europene.

Documentul digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, rezultatele la testele de COVID-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecție cu noul coronavirus.

''Trebuie să căutăm modalități de a folosi acest instrument pentru a facilita mobilitatea evitând discriminările între cetățeni'', a subliniat Margaritis Schinas.

„Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'pașaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil”, a declarat săptămâna trecută cancelarul austriac Sebastian Kurz, după o întrunire a șefilor de stat și de guvern din UE, desfășurată în regim de videoconferință.

Consiliul Europeană a cerut continuarea unei abordări comune la nivelul UE în ceea ce privește emiterea unui certificat/pașaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile. COmisia Europeană a fost însărcinată cu prezentarea unor propuneri.