Infecția cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră și dacă va mai exista un nou val, el nu va pune probleme, susține ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

„Eu am evitat să fiu tranșant, nu pentru că nu-mi place să fie tranșant, ci pentru că biologia este o știință și o chestiune care este în continuă evoluție. Opinia mea în momentul de față este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneți dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătății publice și asupra capacității de apărare a asistenței medicale. Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populații vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc. Deci încet, încet această infecție se transformă într-o viroză sezonieră și dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experiență, suntem organizați și am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităților de primiri urgențe”, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, Alexandru Rafila.

Soluția, a continuat ministrul, nu este să se transporte toți pacienții la UPU, ci să se găsească resurse, să se investigheze și să se trateze în ambulatoriu, pentru că altfel se „colmatează” asistența medicală spitalicească pentru alte categorii de oameni care au nevoie de îngrijiri.

„Și lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel național, nu numai din cauza infecției cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depășit cu 100.000 natalitatea. Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalități ridicate și, desigur, din cauza natalității care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce privește evoluția demografică”, a mai spus Alexandru Rafila.