Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o desemna premier pe Sevil Shhaideh face ca în partidele ce formează majoritatea în Parlament să existe opinii diferite. ALDE vrea suspendarea președintelui, UDMR nu, iar în PSD există mai multe păreri.

Călin Popescu Tăriceanu, co-președintele ALDE și președintele Senatului, este de părere că președintele Klaus Iohannis dorește să arunce țara în criză politică și a vorbit miercuri din nou de posibila suspendare a președintelui.

„Personal, recomandarea e să respecte votul cetățenilor. Nu poate să desconsidere votul popular. Suspendarea nu ne-o dorim, dar dacă președintele aruncă țara într-o criză vom declanșa procedurile”, a spus Tăriceanu.

Acesta a mai precizat că s-ar putea crea o comisie specială comună, formată din membri ai Camerei și a Senatului.

Tăriceanu susține că președintele Klaus Iohanis „se joacă” cu prevederile Constituției.

„Doi juriști nu au niciodată aceeași părere. E simplu - Constituția nu e un fel de abecedar, cuprinde reguli, norme, comun acceptate, în momentul în care au fost impuse nimeni nu și-a imaginat că va veni un președinte care să se joace cu aceste reguli și să încerce să dea o interpretare originală”.

UDMR: Nu există temei constituțional pentru suspendare

Kelemen Hunor, președintele UDMR, nu susține ideea suspendării președintelui Klaus Iohannis, invocată de liderii PSD și ALDE.

„Eu sunt convins că coaliția de guvernare PSD-ALDE, într-un timp foarte rezonabil, va înainta altă propunere, pentru că președintele a recunoscut majoritatea, nu a cerut propuneri nici de la PNL, nici de la USR, nici de la UDMR, nici de la PMP. Sunt convins că ei vor veni cu altă propunere azi, mâine, poimâine. Nu există niciun articol constituțional pe care se poate construi o inițiativă de suspendare a președintelui, eu nu văd acel articol care ar fi fost încălcat de președinte. Suspendarea nu este fezabilă și nici nu am susține un astfel de demers", a mai declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR susține că acordul cu PSD și ALDE va rămâne valabil, dar nu dă nimănui un cec în alb.

„Acel acord rămâne valabil, fiindcă este vorba despre o colaborare parlamentară și noi când am spus că așteptăm nominalizarea am spus acest lucru în sensul de a susține și votul de învestitură. Votul de învestitură și colaborarea parlamentară sunt două lucruri, nu spun total diferite, dar totuși pot fi foarte bine separate și nimeni nu dă un cec în alb nimănui, în politică în niciun caz. În momentul în care vom afla cine este nominalizarea coaliției PSD-ALDE, vom putea spune dacă susținem învestirea Guvernului. Oricum, ei au majoritate și fără noi, nu asta este problema, dar noi nu putem să dăm un cec în alb, că s-ar putea să vină cu o persoană cu care greu putem să fim de acord din varii motive. De aceea mi se pare că poziția noastră este una extrem de corectă, transparentă și onestă", a afirmat Kelemen Hunor la Palatul Parlamentului.

Călin Popescu Tăriceanu nu a comentat foarte mult declarația lui Kelemen Hunor. „Am luat notă de ce a anunțat UDMR. Nu împărtășesc părerea dlui Kelemn Hunor”.

PSD ar putea decide azi dacă face o nouă propunere pentru funcția de premier

Liderii PSD vor discuta în ședința de miercuri a Comitetului Executiv Național despre ce nominalizare vor face pentru funcția de prim-ministru și ce poziție va adopta partidul după ce președintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.

„Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore care ar fi resorturile care ar fi putut sta în spatele acestei decizii a președintelui. Nu am reușit să găsim niciun motiv constituțional și nici alt motiv care să țină de alte elemente și părerea noastră este că, de fapt, acest om vrea să declanșeze o criză politică în România”, a declarat marți Liviu Dragnea.

„Mâine (miercuri n.r.), cel mai târziu joi, o să trebuiască să luăm o decizie. Vreau să cumpănesc foarte bine, dar nu între interesele personale și de grup, ci între ce e bine și rău pentru români. Nu va fi o decizie ușoară”, a mai spus Dragnea.

Discuțiile între liderii PSD vin în contextul în care în teritoriu au fost nemulțumiri la nivel de lideri locali ai PSD față de propunerea pe care Liviu Dragnea a făcut-o pentru funcția de premier în persoana lui Sevil Shhaideh.