România îndeplinește toate condițiile pentru ridicarea MCV, a declarat, joi, ministrul Justiției, Florin Iordache, după întrevederea cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

UPDATE

Ridicarea MCV nu se va întâmpla în acest an, a declarat, joi, la Parlament, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, precizând că renunțarea la acest mecanism depinde de ceea ce vor face Guvernul și Parlamentul și ca reformele realizate să fie sustenabile și ireversibile, relatează News.ro.

”Așa cum știți, suntem în procesul de finalizare a raportului MCV și am venit aici să transmit mesajul că raportul va fi în această lună, cel mai probabil îl vom finaliza. Și am venit aici să spun că trebuie să continuăm progresul”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Oficialul CE a susținut că, în ultimii zece ani, s-au înregistrat progrese, dar trebuie ca acestea să continue:

"În acest an ne uităm la ultimii zece ani, ne uităm la lucrurile bune și la lucrurile rele care s-au întâmplat. S-au înregistrat progrese dar trebuie să vedem că aceste progrese continuă. Le-am spus reprezentanților voștri că trebuie să lucrăm împreună, dar ceea ce Comisia Europeană și președintele Juncker ar vrea să vadă este să lucrăm în vederea finalizării MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul din România și de Parlament în a accelera, a merge în direcția corectă, și nu înapoi".

 

Paraskevi Michou a spus că MCV nu va fi ridicat anul acesta: Urmează să prezentăm raportul pe 2016 și vom rămâne deschiși cooperării și pentru anul viitor. Dar, în acest an, așa cum am spus, nu se va întâmpla (ridicarea MCV – n.r.). Raportul este deja gata. Pașii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul și Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condițiilor stabilite și că reformele făcute sunt sustenabile și ireversibile.

Întrebată dacă raportul pe 2016 care urmează să fie prezentat la finalul acestei luni va fi unul ”complet pozitiv”, Paraschevi a negat, menționând totodată că, în ultimii zece ani, România a făcut atât progrese, cât și regrese în domeniul Justiției. 

”Nu. Când am spus progrese făcute în ultimii zece ani m-am referit la instituțiile pe care le-am văzut construite, la structurile deja încorporate în sistem. În orice caz, am văzut în acești zece ani și regrese certe și asta este ceea ce vrem să evităm în viitor. Nu pot acum să vă spun cum va arăta raportul, pentru că nu este finalizat, dar când mă uit în urmă, în ultimii zece ani, sunt progrese foarte mari în unele zone, în altele progrese normale, dar în alte domenii am văzut regrese și încercăm să permitem și să ne punem la dispoziție instrumentele pentru a merge doar în direcția progreselor făcute”, a conchis Paraschevi, după întâlnirea cu reprezentanții conducerii Parlamentului.

+++

Întrevederea cu ministrul Ana Birchall a fost reprogramată la o dată neprecizată.

"Având în vedere că programul delegațiilor s-a decalat substanțial, iar întâlnirea s-a suprapus cu ședința de Guvern, a cărei agendă reclamă prezența Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, vă informăm că întrevederea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, va fi reprogramată la o dată mutual agreată", anunță MAE.

+++

"Aoleu, a ajuns MCV-ul pe mâna Anei Birchall! Astăzi, ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall, se întâlnește cu secretarul general-adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, pentru a discuta despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)", a scris, pe Facebook, europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan.

Referitor la MCV, Mureșan spune că este "un instrument bun, care apără justiția și pe oamenii cinstiți de politicienii care vor să folosească justiția în propriul interes", motiv pentru care MCV trebuie să continue.

"Asta trebuie să spună astăzi ministrul Ana Birchall. Orice altă poziție este contrară intereselor românilor și o plasează în categoria politicienilor periculoși", susține europarlamentarul.

+++

"Noi trebuie să spunem, ca stat, că România îndeplinește toate condițiile și condiționalitățile pentru a fi ridicat MCV", a afirmat Iordache.

"Am prezentat obiectivele de la care a plecat România în 2006 și am arătat că România și-a îndeplinit acele condiționalități. Am arătat că România a făcut pași importanți și a consolidat instituții importante care garantează că în acest moment statul de drept este foarte important în România. Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituții importante. Și, din punctul nostru de vedere, atât timp cât toate aceste condiționalități au fost îndeplinite (...)în condițiile în care toate aceste obiective, pe care, iată, România le-a avut în față în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condițiile pentru ca acest Mecanism, în acest an, să poată fi încheiat ", a declarat Florin Iordache.

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene se află în România pentru a discuta despre funcționarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

El se va întâlni și cu înalți oficiali din justiție, dar și cu președintele PSD, Liviu Dragnea și alți lideri parlamentari. Totodată, potrivit agendei MAE, oficialul european se va întâlni și cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Iordache și Michou au avut discuții tehnice despre funcționarea MCV.

Florin Iordache, a susținut, pe 6 ianuarie, că raportul Comisiei Europene, care va fi publicat la începutul acestui an, va arăta progresele remarcabile făcute de România, iar monitorizarea pe Justiție ar trebui să se încheie în 2017.

"Raportul MCV cred că va arăta progresele remarcabile pe care le-a făcut România. (…) Eu reiterez că România, în acest moment, în anul 2017, ar trebui să încheie acest raport MCV", a spus ministrul Justiției, potrivit News.ro.

La ultima vizită în România, în octombrie 2016, Paraskevi Michou declara că transparența este ca un medicament prin care corupția poate fi vindecată, iar Guvernul Cioloș a stabilit un standard al transparenței decizionale demonstrând, prin măsurile întreprinse, faptul că guvernarea trebuie să fie participativă.

Pe de altă parte, în martie, secretarul general adjunct al Comisiei Europene susținea că nu vede "sustenabilitate” în progresele făcute de România și Bulgaria "într-o serie de domenii”, așa că va "lupta” pentru menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare până când toate obiectivele fixate la aderare vor fi îndeplinite.

MCV a fost introdus în 2007, ca o condiție a aderării României și Bulgariei la UE și se concentrează în special pe reforma justiției, lupta împotriva corupției și combaterea crimei organizate.

După 10 ani, unii politicieni din România și Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alții îi pun sub semnul întrebării contribuția la progres și consideră că trebuie ridicat.

În ultimul raport, din ianuarie 2016, Comisia Europeană arăta că au fost unele progrese pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dar trebuie continuată lupta împotriva corupției la toate nivelurile și asigurată independența justiției.