Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, anunță că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID. Alianța europeană pentru vaccin (IVA) a încheiat un acord cu un producător pentru furnizarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19.

”Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri - n.r.) vom avea discuții și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde este orice demers științific pentru această pandemie”, a declarat marți seara, la Digi 24, ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Franța, Germania, Olanda și Italia au creat luna aceasta Inclusive Vaccines Alliance (IVA) pentru a-și întări poziția de negociere privind un potențial vaccin contra COVID-19 fabricat în Europa.

Cele patru state membre au încheiat cu compania Astrazeneca un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului. Potrivit Reuters, vaccinul e fost creat de Universitatea Oxford și este într-o fază experimentală avansată, care ar urma să se încheie la toamnă. Primele doze de vaccin ar putea fi disponibile înainte de sfârșitul anului și distribuite în toate statele membre UE în funcție de numărul locuitorilor.

Și alte state membre se pot alătura oricând IVA. Spania și Bulgaria și-au anunțat deja intenția de a face parte din Alianță.

În cazul în care vaccinul va fi aprobat autoritățile de reglementare ale UE, producătorul american Catalent va începe producția la unitatea din Anagni, Italia, începând cu august 2020, relatează EURACTIV.com.

Acordul cu AstraZeneca a fost făcut înainte de lansarea de către Comisia Europeană a Strategiei pentru vaccin. Lansarea are loc astăzi, Executivul de la Bruxelles dorind să  înființeze un fond în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru încheierea unor acorduri de achiziționare în avans a unor vaccinuri experimentale împotriva COVID-19.

Vaccinurile produse în SUA nu vor putea fi achiziționate în avans, întrucât Washington a semnalat faptul că nu va permite vânzarea în străinătate înainte de a le oferi cetățenilor americani. 

Eurodeputatul german Peter Liese (CDU) consideră că UE nu trebuie să depindă de țări terțe în ceea ce privește vaccinurile. ”Detesc ceea ce spune Trump, dar este clar că trebuie să stabilim o structură similară ca în SUA”, a spus el, menționând că în Statele Unite există un parteneriat public-privat în acest sens chiar înainte de debutul pandemiei de COVID-19.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a spus că Executivul comunitar a discutat deja despre planurile sale cu companiile farmaceutice, dar a refuzat să avanseze nume sau calendarul încheierii acestor acorduri de achiziții în avans, relatează Reuters, preluată de Agerpres. AstraZeneca, Sanofi, Pfizer, Novavax, Johnson & Johnson și Moderna sunt printre companiile farmaceutice care lucrează la un vaccin pentru COVID-19.

Deși planul CE a primit susținerea statelor membre, rămâne neclar dacă statele cele mai bogate vor continua sau nu discuțiile în paralel cu companiile farmaceutice, comentează Reuters. Kyriakides susține că ambele inițiative - IVA și Strategia pentru vaccin a Comisiei - au același scop: "Ambele demersuri ar trebui să conveargă în beneficiul tuturor celor 27. Este vorba despre a lucra împreună, și nu în competiție".